Află care este cel mai mare oraș din România din punct de vedere al suprafeței sale. Multe persoane nu au auzit de acesta.
România este o țară plină de surprize, din diverse perspective, iar cei care credeau că Bucureștiul este cel mai mare oraș al țării noastre s-au înșelat. Din punct de vedere al suprafeței, nici capitala României, și nici Cluj-Napoca sau Timișoara nu se numără printre cele mai întinse așezări urbane. Locul 1 este ocupat de un oraș la care puțini s-ar fi gândit.
Ani la rând, mulți oameni au trăit cu impresia că Bucureștiul este cel mai mare oraș, din toate punctele de vedere. Însă, conform recensământului din anul 2011, din cele 265 de orașe existente în România, unul singur a reușit să le depășească pe celelalte în ceea ce privește suprafața. Surprinzător sau nu, Bucureștiul nu se află în fruntea topului celor mai mari orașe ca și întindere și nici alte orașe cunoscute, precum Timișoara sau Cluj, nu ocupă primul loc în acest top.
Toate aceste orașe despre care ai crede că sunt cele mai mari din România au fost depășite de o așezare urbană care a primit titlul oficial de oraș acum două decenii. Fără a mai prelungi suspansul, cel mai mare oraș ca suprafață din România este Broșteni, din județul Suceava. Această localitate a fost declarată oraș în anul 2004 prin Legea 83/2004. Acest centru urban este compus din mai multe localități, printre care Holda, Frasin, Dârmoxa, Cotârgași, Neagra, dar și altele.
Broșteniul a reușit să ocupe primul loc în top cu o suprafață de 594,66 kilometri pătrați. Potrivit site-ului oficial al Primăriei Broșteni, în această localitate locuiesc, în prezent, 6.795 de persoane. Pe locul doi al acestui top se află Vișeul de Sus, cu 443,06 kilometri pătrați, iar pe locul trei se situează Săcele, din Brașov, cu 320 de kilometri pătrați. La polul opus, se regăsesc orașele cu cea mai mică suprafață. Plopeni, Darabani și Abrud sunt așezările ale căror suprafețe nu depășesc 5 kilometri pătrați.
Alte orașe mari în ceea ce privește suprafața
În afară de Broșteni și de Vișeul de Sus, mai sunt localități mult mai mari ca Bucureștiu, din punct de vedere al suprafeței. Acestea sunt:
• orașul Petrila- Județul Hunedoara – are o suprafață de 308.68 km2
• orașul Tismana – din județul Gorj – are o suprafață de 307.79 km2
• orașul Cisnădie – din județul Sibiu – are o suprafață de 277.13 km2
• orașul Brașov – din județul Brașov – are o suprafață de 267.32 km2
• orașul Ciacova -din județul Timiș – are o suprafață de 252.76 km2
• orașul Uricani – din județul Hunedoara – are o suprafață de 251.41 km2
• orașul Târgu Lăpuș – din județul Maramureș – are o suprafață de 247.35 km2.
Orașele în care locuiesc cei mai mulți oameni
Bucureștiul, oraș al cărei suprafețe este de doar 240 km pătraţi, se află pe primul loc într-un clasament, însă nu în ceea ce privește suprafața, ci din punct de vedere al numărului de locuitori. Potrivit unui recensământ din 2019, în Capitală locuiesc 1,9 milioane de oameni, dintre care o mare parte provin din provincie, conform Imopedia.ro.
În topul orașelor cu cea mai mare populație, pe locul doi se află Cluj-Napoca. Aici, locuiesc peste 286.598 de persoane, conform ultimului recensământ. Cluj-Napoca rivalizează cu Bucureștiul nu doar în ceea ce privește numărul de locuitori, ci și în ceea ce privește costul vieții.
Traiul în orașul condus de Emil Boc este la fel de scump sau chiar mai scump decât în București. La capitolul imobiliare, Clujul are unele dintre cele mai scumpe locuințe din țară, lucru vizibil și pe site-urile specializate. Pe locul trei în topul orașelor cu cea mai mare populație se află Timișoara, cu 319.279 de locuitori, conform aceluiași recensământ din 2019.