Părinți de nota 10

Cand se face pasca si cand se vopsesc ouale

De obicei, joi este ziua in care sunt pregatite cele mai importante prajituri de Paste: Pasca, prajituri, cozonac.

Pasca este cel mai important ritual de Paste, realizat din faina de grau de cea mai inalta calitate, cernuta printr-o sita deasa si, de obicei, rotunda. Asezati aluatul impletit in tava de Pasti si, in jurul sau, asezati aluatul impletit in doua sau trei sucituri si se lasa totul sa creasca.

Puneti branza de vaci preparata cu zahar, oua, condimente si stafide in mijlocul tavii. Pe branza, crucea este facuta din acelasi aluat tesut, decorat cu decoratiuni in forma de flori. Ungeti toate grasimile cu oua si coaceti intr-un cuptor incalzit. Inca o data, cojile de ou folosite pentru Paste nu au fost aruncate sau arse.

S-au adunat cu grija pe o barca speciala si s-au aruncat sambata dimineata pe apa curgatoare, au crezut ca gainile si puii vor fi protejati de uliu la vara. Se crede ca, in acest fel, sunt anuntati Blajinii care traiesc in pamnant ca vine cea mai mare sarbatoare pentru crestini.

Conform traditiei, in „Joia Mare” (cunoscuta si sub numele de „Joia Patimilor”), gospodinele trebuie sa picteze oua in rosu sau in alte culori, in functie de preferintele lor. Cu toate acestea, rosul este cea mai frecvent utilizata culoare, deoarece reprezinta sangele lui Iisus Hristos rastignit, cu scopul de a salva umanitatea. De asemenea, traditia spune ca ouale rosii din Joia Mare nu se vor strica pe tot parcursul anului.