Părinți de nota 10

Tortura cărții: de ce copii moderni nu vor să citească și cum le putem insufla dragostea pentru literatură

Tot mai multi parinti se plang ca celor mici nu le place sa citeasca. Gadgeturile, jocurile si desenele animate par sa fie cu mult mai atractive pentru copii decat sa-si petreaca timpul cu o carte in mana.

Cu toate acestea, stii si tu cat de important este pentru o persoana sa citeasca, indiferent daca vorbim despre carti, dictionare sau despre informatiile postate pe internet si indiferent de domeniul de activitate pe care il va avea in viitor.

Studiile arata ca elevii din ziua de astazi citesc, in medie, cel mult 3 carti pe an, si asta fiind obligati. Parintii considera ca de vina pentru aceasta stare de fapt sunt scoala, gadgeturile, jocurile video.

Totusi, chiar daca acesti factori exista si pot influenta intr-o masura mai mica sau mai mare dorinta copiilor de a citi, prin atitudinea lor, prin ceea ce fac, parintii ii pot evita cu brio si pot realmente sa le insufle odraslelor lor bucuria de a citi.

Iti prezentam cateva idei care i-au ajutat si pe alti parinti sa trezeasca dragostea de lectura in copiii lor. Poti aplica unul sau mai multe dintre sfaturi, sau le poti incerca pe rand.

8 sugestii ca sa-l ajuti pe copil sa-i placa sa citeasca

1. Nu te grabi

Numerosi parinti au ambitia ca cei mici sa inceapa sa faca lucrurile cat mai repede: sa mearga, sa renunte la scutec, sa vorbeasca, sa invete sa numere si sa citeasca. Studiile recente vorbesc despre efectele negative ale dezvoltarii intelectuale precoce a copilului.

Astfel, invatarea literelor trebuie sa fie un proces natural. Si nu este deloc obligatoriu sa faci meditatii cu copilul de 3 ani sa invete literele doar pentru ca verisoara lui sau fetita vecinei le stie deja.

Daca iti doresti ca cel mic sa fie cu adevarat interesat de lectura, in jurul varstei de 3 ani, este cu mult mai important sa-i citesti tu, sa-i faci cunostinta cu secretele lumii inconjuratoare, cu aceasta lume tainica si miraculoasa care se deschide odata ce deschizi coperta unei carti.

Daca il obligi sa invete literele si silabele de mic, copilul va asocia lectura cu o activitate plictisitoare, nu cu una placuta si interesanta. In schimb, atunci cand copilul se obisnuieste cu cartile, cand parintii ii citesc zilnic, el se bucura de acele momente.

De exemplu, eu ii citesc lui Emanuel obligatoriu in fiecare seara si nu pentru ca am impus acest obicei, ci pentru ca el nici nu concepe seara fara sa citim cel putin o carticica. Este adevarat ca am introdus cartile in lumea lui incepand cu varsta de 6-7 luni.

Apoi, in jurul varstei de 2 ani, i-am cumparat un puzzle cu alfabetul si, tot facand acest puzzle, am observat intr-o buna zi ca stia deja literele.

Observa-ti copilul ca sa vezi exact cand este interesat sa invete literele. Discuta cu educatoarea de la gradinita si, atunci cand cel mic este pregatit si manifesta interes, poti organiza diferite activitati tematice.

O provocare pentru parinti este momentul in care copilul iti cere sa citesti aceeasi poezie de 10-20 de ori la rand. Inarmeaza-te cu rabdare, este ceva normal. Ca sa reusesc sa fac acest lucru cu calm, eu imi imaginez de fiecare data ca citesc poezioara pentru prima data.

2. Continua sa-i citesti copilului chiar si dupa ce a invatat sa citeasca singur

Numerosi parinti renunta la momentul zilnic de lectura dupa ce copilul invata sa citeasca singur. Aceasta schimbare ar putea sa-i descurajeze pe copii, deoarece, la inceput, ei citesc mai greu, pe litere, pe silabe si, pana ajung sa termine propozitia, uita cu ce a inceput.

In plus, vorbim si de procese complexe precum intelegerea si analiza sensului frazei, nu doar de repetarea mecanica a textului. Momentul de lectura din familie nu este doar o ocazia de a-l invata pe copil sa citeasca, ci si de a discuta intamplarile din carti, despre personaje etc.

Continua momentele de lectura chiar si atunci cand copilul este mai mare si citeste singur, dupa varsta de 8 ani. Alegeti carti care te intereseaza si pe tine si pe copil si citeste-i. Pentru a va pastra curiozitatea, opreste-te de fiecare data la cel mai interesant pasaj.

Vei vedea ca cel mic s-ar putea sa citeasca pe ascuns pentru a vedea ce se intampla mai departe cu personajele preferate.

3. Nu-l obliga sa citeasca texte cu voce tare

Intr-adevar, tu, ca parinte, nu ai niciun control atunci cand nu-l auzi pe copil silabisind. Insa ai toata increderea ca, atata timp cat cartea i se pare interesanta si sta aplecat deasupra ei, copilul citeste.

Secretul acestui sfat consta in faptul ca, la inceput, este cu mult mai usor sa citesti in gand decat cu voce tare. Copilul poate citi cu voce tare doar daca el isi doreste. Si ai grija sa-i oferi mereu carti interesante.

Te poti asigura ca cel mic intelege textul citit rugandu-l sa-ti povesteasca despre ce a citit. Abia dupa ce invata sa citeasca bine in gand si se poate concentra concomitent asupra citirii si a intelegerii textului, abia atunci il poti ruga sa citeasca texte cu glas tare pentru a invata intonatia frazei.

4. Nu-i verifica viteza lecturii

Tin minte testul de la finele clasei I-a: toti copiii eram pusi sa citim un text. Doamna invatatoare statea cu ceasul in mana si, fix dupa un minut, spunea „Stop!” si numara cate cuvinte a citit fiecare. Chiar daca eu citeam deja foarte bine (am invatat sa citesc pe la varsta de 4 ani), tot am avut emotii.

De ce? Pentru ca un asemenea moment este perceput de catre copil ca un examen, ca un stres. Iar in aceste momente de tensiune, in organismul copilului se secreta hormonul stresului, adrenalina care inhiba secretia serotoninei, hormonului fericirii.

Astfel, creierul primeste semnalul ca se intampla ceva neplacut, iar lectura se asociaza cu o activitate stresanta si neplacuta. Este de preferat ca cel mic sa citeasca mai lent, dar cu placere decat sa se grabeasca sa citeasca repede pentru a da bine la test, insa sa nu-si mai doreasca sa citeasca.

5. Ascultarea audiobook-urilor si a teatrului radiofonic

Aproximativ 30% dintre persoane sunt preponderent auditive, adica cel mai dezvoltat simt este auzul si percep cel mai bine informatia prin intermediul acestuia. Copiii care, in perioada prescolara, au ascultat spectacole audio, carti audio, asculta si retin mai usor informatiile pe care le preda profesorul in clasa.

Mai mult, ascultand o poveste audio, copilul este stimulat, de multe ori, sa citeasca apoi si cartea.

6. Priviti filme realizate pe baza unor carti

Daca doriti si daca exista posibilitatea, puteti alege ca, dupa ce copilul a citit sau ati citit impreuna o carte, sa vedeti si ecranizarea acesteia. Acesta va fi, in primul rand, un exercitiu de imaginatie, caci, in timpul lecturii, copilul si-a imaginat cu totul diferit personajele, atmosfera.

Poti discuta apoi cu copilul ce momente au fost eliminate in film, care dintre scene au fost accentuate de catre regizor, care au fost prezentate mai putin reusit etc. De asemenea, privind un film realizat pe baza unei carti, copilul va intelege si mai bine subiectul, gandurile si ideile autorului.

7. Realizati propriile voastre carti

Pasiunea si bucuria de a face un anumit lucru devine si mai puternica atunci cand suntem nu doar observatori, ci particpanti directi in proces. Astfel, puteti crea, tu si copilul, propriile voastre povesti si povestiri, le puteti ilustra si le puteti lega intr-o carte.

Mare grija, insa, nu-l obliga pe copil sa faca aceste lucruri si, mai ales, nu-l obliga sa scrie singur, pentru a nu-i taia tot avantul.

8. Cititi pe roluri

Atunci cand copilul este deja familiarizat cu cartile si cand ii place sa citeasca, poti face inca un pas: lectura pe roluri a unei piese de teatru sau a unor fragmente dintr-o nuvela sau dintr-un roman. Copilul isi alege personajul pe care vrea sa-l reprezinte, iar tu citesti replicile celorlalte personaje.

Este un exercitiu dinamic si distractiv care il va face pe copil sa-i placa teatrul.

Dupa cum observi, obisnuirea copilului cu cartile este un proces care trebuie sa se desfasoare natural, in ritmul celui mic. Pentru a-l ajuta pe copil sa-i placa sa citeasca, este necesar, in primul rand, sa renunti la propriile tale prejudecati despre cum anume trebuie sa se deruleze acest proces.

Este foarte posibil ca ceea ce a functionat in cazul tau sa nu dea roade si la copilul tau. Asa ca, poti sa incepi prin a observa la ce nivel se afla acum relatia copilului cu cartea, ca sa ai un punct de pornire.

Apoi, orienteaza-te dupa pasiunile si interesele lui. Daca vezi ca este interesat de dinozauri, cauta-i carti cu aceasta tematica, iar daca il intereseaza luptele dintre cavaleri, ofera-i materiale despre asta. Daca si tie iti place sa citesti si copilul te vede citind, cu rabdare si cu perseverenta, cu siguranta si copilul tau va prelua acest obicei.