Părinți de nota 10

Laringita acuta la copii – simptome, cauze si tratament

Laringita acuta este mai periculoasa la copii decat la adulti deoarece laringele lor este mai ingust (5mm). Din acest motiv, orice inflamatie a laringelui il poate ingusta si mai tare. In plus, mucoasa laringelui este mai moale la copii si creste mult mai repede in volum si este mult mai reactiva, de aceea poate aparea tendinta de spasm ( adica senzatia de sufocare, cand corzile nu se mai deschid sa treaca aerul catre plamani.

Simptomele laringitei acute la copii:
voce ragusita
dureri in gat
tuse
dificultati la inghitire
febra
suierat al respiratiei
probleme de respiratie
Cauzele laringitei acute la copii:
Laringita acuta poate avea mai multe cauze. Ea poate fi provocata de urmatorii factori:

Suprasolicitarea corzilor vocale (tipete, plans puternic)
Reflux gastro-esofagian – produce iritarea laringelui
Inhalarea de substante chimice puternice: gaze iritante, fum, praf, polen
Laringita acuta poate fi provocata si de infectii:
Infectie virala – virusul sincitial respirator, adenovirusurile, virusul parainfluaentae tipul 1,
Infectia bacteriana: streptococul beta hemolitic grup A, haemophilus influaenzae, pneumococul, bacilul difteric
Tipuri de laringita acuta la copii:
Laringita acuta simpla: este cea mai frecventa forma si este produsa de infectia virala. Copilul prezinta stare subfebrila ( 37-38 de grade Celsius), raguseala, dificultati la inghitire, tuse seaca, frecventa, cu caracter latrator.

Laringita acuta edematoasa: frecventa si ea la copii, este determinata de infectie virala si poate duce la suprainfectii. Apare adesea la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani

Laringita spastica: este determinata de infectiile virale si este frecventa la copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. Aceasta poate sa apara mai des la copiii cu fond alergic sau care au polipi. De asemenea, este mai frecventa la copiii care sunt sunt expusi la fumatul pasiv.

Laringita supraglotica: este o forma rara de laringita si reprezinta o urgenta medicala. Necesita tratament in spital pentru ca evolueaza rapid si poate duce la deces. Este determinata de infectia bacteriana cu haemophilus influaenzae tip B si streptococul beta hemolitic grup A.

Aceasta are un debut brusc, cu febra si stare generala proasta a copilului. Se manifesta prin raguseala puternica, pierderea vocii, tuse latratoare, saliva abundenta, respiratie neregulata.

Laringotraheobronsita acuta maligna: este o forma rara a laringitei si este determinata de infectia bacteriana haemophilus infuaenzae, pneumococ, stafilococ sau streptococ. Necesita spitalizare imediata. In acest caz, copilul prezinta semne de insuficienta respiratorie, temperatura peste 40 de grade Celsius.

Tratament laringita acuta la copii:
Laringita acuta usoara se poate trata la domiciliu, daca medical recomanda tratament corespunzator si repaus. Cazurile grave insa trebuie tratate de urgenta la spital, iar copilul trebuie urmarit de medicul specialist.

In cazurile usoare se recomanda:

Repaus vocal
Caldura uscata in zona gatului
Administrarea de antiinflamatoare (la recomandarea medicului pediatru sau specialist)
Curatarea nasului
Terapia cu aerosoli
In cazurile grave, la internare, se recomanda tratatament intravenous, oxigenoterapie sau chiar intubare cu respiratie asistata
Remedii naturale pentru laringita acuta la copii
Ceai de musetel: are proprietati antiinflamatorii
Gargara cu solutie salina
Ceai de cimbru: este calmant, antiviral si cicatrizant
Ceai de patlagina: este antiinflamator, cicatrizant, bactericid si antiseptic.