Părinți de nota 10

Cum acţionează un pahar de must asupra vaselor de sânge şi cât ai voie să bei zilnic. Iată cine nu are voie să bea deloc ⬇⬇

Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Toţi îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice. Consumul moderat de must menţine sănătoase vasele de sânge, spun medicii.

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2.

„Mustul este indicat pentru anemie, astenie, surmenaj, dar si in afectiuni precum guta sau artroza. Este un bun laxativ, fiind recomandat in anumite tipuri de constipatie, dar si un exceptional diuretic, indicat pentru tulburari ale tensiunii arteriale”, spune nutritonistul Maria Florea, potrivit doctorulzilei.ro.

Persoanele obosite sau slabite se simt mai relaxate dupa ce consuma must pentru ca zaharul din struguri este foarte usor asimilat de organism, trecand direct in sange la scurt timp dupa ce este ingerat.

Nutritionistii spun ca mustul poate fi folosit si in curele de slabire. Pe langa kilogramele nedorite, se elimina din organism si toxinele. Atentie, insa, daca este consumat in cantitati mari, mustul are efectul invers, ingrasa.

In plus, si diabeticii sau cei cu rezistenta la insulina trebuie sa se abtina sa consume pentru ca are un continut mare de zahar.

Mustul mai poate fi folosit si in tratamentele de frumusete. Reimprospatarea tenului poate fi facuta cu ajutorul mustului aplicat pe o compresa si apoi pe fata.

Sucul, pus pe tifon, ajuta la refacerea pielii, iar cojile strugurilor ii redau elasticitatea.

Cum menții mustul bun mai mult timp
Ca sa mentineti mustul mai mult timp, nu e recomandat sa adaugati aspirina, pentru ca irita mucoasa gastrica, putand provoca gastrita sau ulcer. Varianta mai buna este fierberea, dar chiar si asa, mustul isi pierde din vitamine si nu mai este la fel de sanatos.

Daca doriti sa incetiniti fermentarea mustului pentru cateva saptamani, il puteti tine la frigider, lasandu-i loc sa „rasufle” prin dop.

Iată de ce e bine să bei must:
Stimuleaza digestia si combate constipatia
Combate astenia, oboseala si depresia
Ajuta la slabit
Protejeaza sistemul nervos central
Are efect anti-îmbătrânire
Protejeaza vederea
Menţine sănătatea vaselor de sânge
Dacă este consumat în cantităţi exagerate, mustul poate fi dăunător

Consumul moderat de must menţine sănătoase vasele de sânge. Cardiologul Ioan Bostaca de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a explicat că sucul de struguri roşii este bogat în resveratrol, un antioxidant important, care se găseşte şi în unele medicamente indicate pentru bolile cardiovasculare.

Potrivit medicului, resveratrolul protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor, creşte toleranţa la glucoză şi împiedică instalarea afecţiunilor cardiace.

„Mustul obţinut din strugurii roşii conţine un antioxidant important, resveratrolul. Este un element cheie în sănătatea inimii, pe care inclusiv unele medicamente îl conţin, fiind extras din ciorchinele de struguri.

Menţionez că, dacă este consumat în cantităţi exagerate, mustul poate fi dăunător din cauza cantităţii de alcool etilic pe care o conţine. Alcoolul acesta poate determina apariţia bolilor cardiovasculare”, a precizat pentru Adevărul dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog.