Părinți de nota 10

4 lucruri pe care le poți face ca părinte dacă vrei să crești un copil cu un caracter puternic

Te intrebi ce poti face pentru a-ti creste copilul sa fie puternic, sa se fereasca singur de influentele negative si sa aiba curajul de a lua atitudine pentru ceea ce crede? Raspunsul vine din intreaga educatie pe care i-o oferi si care este concentrata, printre altele, sa-i defineasca si un caracter puternic.

Poti sa-ti cresti si tu copilul sa fie un leader daca aplici aceste 4 tehnici. Indiferent care este varsta copilului tau, poti incepe de acum sa-l ajuti pe copilul tau sa creasca puternic.

1. Sa stii tu, in primul rand, care-ti sunt valorile si la ce tii. Astfel, si copilul va sti si el

Parintii care au, deja, un set de valori si le respecta vor creste copii puternici. Iar motivul este unul destul de simplu: copiii iau parintii drept exemplu. Unele lucruri le va invata si singur, dar multe si le va insusi natural, din ceea ce vede acasa.

Astfel, daca te intereseaza sa cresti un copil puternic, un viitor adult cu valori bune si un viitor lider, intreaba-te care sunt valorile in care tu crezi si ce conteaza cel mai mult pentru tine.

Pune-le pe o foaie, apoi alege doar cele mai importante trei valori ale tale. Iata, tocmai ti-ai definit un cod al moralitatii care iti spune, deja, in ce directie, in ce mod iti cresti copilulul.

Tii la mediu si reciclezi? Atunci si copilul va creste cu aceeasi grija fata de mediul inconjurator.

Te afecteaza cazurile sociale si te implici frecvent in rezolvarea lor prin acte de voluntariat sau donatii? Copilul va fi influentat de tine si va creste constient de faptul ca, daca doreste, poate sa-l ajute pe cel mai nefericit de langa el.

Te obsedeaza gandul banilor? Vrei doar bani si sunt foarte importanti pentru tine? Lucrezi foarte mult pentru ca vrei si mai multi bani, cu toate ca ai avea de unde sa mai reduci ritmul? Cel mai probabil si copilul va deprinde aceasta atitudine despre bani.

Esti rasist si faci comentarii negative despre colegi de-ai tai de munca, poate chiar si colegi de gradinita sau de scoala de-ai copilului tau? Sa nu te surprinda daca si copilul va adopta aceeasi atitudine chiar de acum.

Daca nu stii de unde sa incepi si care este codul valorilor tale, iata un mic ajutor:

Poti numi rapid 3-5 calitati pe care ai vrea sa le aiba si copilul tau.

Copil poate sa defineasca rapid 2-3 valori in care el tu crezi.

Copilul poate sa le observe in comportamentul tau zilnic.

Iti folosesti aceste credinte si valori in modul in care iei decizii zilnic. Este ca un cod etic al tau, pentru viata profesionala si de familie.
2. Ce a invatat copilul tau de la tine astazi?

Iata ce te va ajuta in fiecare zi sa nu iti pierzi acest obiectiv. Pune-ti la finalul zilei aceasta intrebare: “Daca as fi singurul exemplu de la care copilul meu ar putea invata valorile morale, oare ce a invatat astazi, atunci cand am fost impreuna si m-a urmarit?”

Iti analizezi, astfel, propriul comportament si iti dai seama destul de usor ce fel de model esti si daca, prin exemplul tau, l-ai ajutat astazi pe copil sa invete ceva bun de la tine sau daca, din contra, i-ai incurajat un comportament negativ.

Copiii invata din simplele decizii pe care le luam si din toate comentariile pe care le spunem. Hai sa vedem cateva lucruri mici, aparent nevinovate, pe care copilul ar fi putut sa le observe la tine:

Conduci peste limita legala cu copilul in masina?

Cumperi un bilet (la cinema, la un spectacol, o intrare la un muzeu, poate chiar un bilet de tren). Si ceri un bilet pentru copii mici (posibil gratuit sau cu cea mai mare reducere). Dar copilul tau este mai mare si stie, deja, ca nu mai are varsta aceea.

Treci pe la toate chioscurile cu mostre din supermarchet si incerci toate produsele, fara sa cumperi ceva?

Il inveti pe copil sa-i spuna bunicii (soacra ta), atunci cand suna, ca nu poti veni la telefon sa vorbesti cu ea din diferite motive?

Ii faci copilului temele, il faci proiectele pentru scoala, dar il lasi sa se prezinte la clasa asumandu-si toate meritele?