Părinți de nota 10

Îți cere buletinul. Devine obligatoriu peste tot în România. Se dau amenzi de la 10.000 lei la 30.000 lei

Comercianții vor fi obligați să ceară buletinul clienților care cumpără anumite produse. Ei trebuie să se asigure că achiziția nu este făcută de către un minor. Despre ce este vorba, de fapt?

Camera Deputaților a adoptat legea prin care comercianții pot cere prezentarea buletinului de identitate în cazul în care o persoană dorește să achiziționeze anumite produse. Concret, se va cere buletinul pentru cei care cumpără energizante, tutun și alcool.

Legea prevede ca magazinele să verifice vârsta clienților dacă aceștia doresc să cumpere produsele menționate anterior, pentru a se asigura că nu sunt minori.

Propunerea a trecut cu 247 de voturi „pentru”.

”(1) În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și/sau produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările și completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, arată legea.

Comercianții care nu vor respecta legea riscă să primească amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei.

”(2) În cazul neîndeplinirii obligației prevăzute la alin. (1), membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale pot fi sancționați cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.”, se arată în legea adoptată de Camera Deputaților.