Părinți de nota 10

Sfatul pediatrului: lucrurile pe care nu e nevoie să le cumperi pentru bebelușul tău

Primele cumparaturi pentru bebe trebuie sa inceapa cu ceva timp inainte ca el sa se nasca. Apropierea nasterii unui bebelus implica pentru parinti nu numai emotii si bucurie, ci si multa organizare. Bebelusul va avea nevoie de multe lucruri si este bine sa va pregatiti din timp in acest sens.

Atunci cand sarcina ta se apropie de sfarsit si intalnirea cu bebelusul tau se apropie cu iuteala, este momentul sa te gandesti la primele cumparaturi pentru bebelusul tau.

In zilele noastre, mamicile in devenire au renuntat la superstitia de a nu cumpara nimic pentru bebelus pana dupa nastere si se pregatesc din timp pentru sosirea acestuia.

Chiar daca viitorul tatic te ajuta foarte mult, se documenteaza si chiar pare foarte priceput cand vine vorba de tot ce este necesar unui nou-nascut in primele saptamani de viata, mergeti impreuna la cumparaturi. In afara de faptul ca este bine sa decideti impreuna ce cumparati si ce nu, va fi foarte emotionant si vesel sa hoinariti prin magazine.

Daca si tu pregatesti totul pentru venirea pe lume a bebelusului tau, iata cu ce trebuie sa incepi.

Igiena bebelusului

Inca din primele zile de viata bebelusul tau va avea nevoie de produse de igiena speciale pentru nou-nascuti.

Nu te gandi ca le poti cumpara dupa ce vei iesi din spital, pentru ca tu vei fi prea ocupata si obosita ca sa faci cumparaturi, iar taticii, desi buni executanti ai listelor detaliate de shopping, vor intampina probleme stresante in fata multiplelor alegeri pe care vor fi nevoiti sa le faca.

Cadita pentru bebelusi – unul dintre cele mai importante articole pe care trebuie sa le ai inainte de a veni cu bebelusul acasa. Cand cumperi cadita fii atenta sa aiba suprafata antiderapanta si chiar un suport pentru sustinerea bebelusului. Asa iti va fi mult mai usor sa ii faci baie.

Sampon fara lacrimi, sapun pentru bebelusi – sunt produse cosmetice special realizate pentru bebelus, asa ca nu incerca sa folosesti alt sapun „mai bun”, pentru ca pielea bebelusului este foarte sensibila.

Servetele umede – pentru orice eventualitate, este bine sa le ai in casa, dar mai ales cand iesiti la plimbare.

Prosoape pentru baie – nu te gandi sa folosesti pentru bebelus prosoapele voastre de baie, indiferent cat de bine crezi ca le poti spala. Cumpara cateva prosoape moi din bumbac pentru bebelus si pune-le separat, in dulapiorul lui. De asemenea, spala-le separat, nu impreuna cu rufele voastre.

Ulei pentru masaj – pielea bebelusului are tendinta sa se descuameze in primele zile, iar uleiul de masaj ii va face foarte bine. Plus ca dupa fiecare baita, bebelusul tau se va bucura foarte mult si va dormi mai bine daca ii vei face masaj pe tot corpul cu ulei special creat pentru el.

Scutece pentru nou-nascuti (cel putin 3 baxuri) – pentru inceput; acestea sunt produsele de care vei avea nevoie in cantitati industriale, insa marimea lor se va schimba odata cu cresterea bebelusului.

Pompita si ser fiziologic pentru nasuc – bebelusul tau nu stie sa isi sfle nasucul, asa ca va trebui sa faci tu pentru el acest lucru, zilnic, in general dupa baie.

Betisoare urechi – unii spun ca nu este nevoie, noi credem ca da. Urechile bebelusului tau produc sebum si este bine sa il cureti dupa fiecare baita pentru a evita formarea dopurilor de ceara care ii pot afecta auzul mai tarziu.

Forfecuta pentru unghii – orice bebelus trebuie sa aiba forfecuta lui pentru taiat unghiile, la fel cum si mamica lui are una personala.

Pieptene – chiar daca nu are foarte mult par, si bebelusul trebuie pieptanat, nu-i asa? Cumpara un pieptene cu dintii moi.

Mobilier si accesorii

Pentru camera bebelusului vei avea nevoie de cateva piese de mobilier. Ai grija la alegerile pe care le faci. Nu uita ca bebelusul tau va creste, iar mobilierul trebuie sa fie adaptabil noilor nevoi pe care le va avea.

Patutul bebelusului – alege un patut reglabil pe care sa il poti folosi mai mult timp. Pentru patut vei mai avea nevoie si de doua sau trei lenjerii din bumbac, aparatoare pentru marginea patului si una sau chiar doua paturi pentru bebelusi, mai ales in anotimpurile reci.

Masa de infasat – nu te gandi ca este o piesa de mobilier nefolositoare. Vei vedea cat de utila este atunci cand vei cauta o suprafata stabila pentru a imbraca bebelusul, unde sa ai la indemana tot ce ai nevoie. In plus, mesele de infasat sunt, de obicei, foarte practice si pentru mai tarziu: dedesubt exista sertare sau dulapioare unde vei putea depozita diverse lucruri pentru bebelus.

Dulapior pentru haine – desi ti se pare ca este prea mult sa ai un dulapior doar pentru hainutele bebelusului, gandeste-te ca el va creste si ca va avea din ce in ce mai multe lucrusoare. In plus, este mult mai igienic sa ii tii hainutele separat de ale voastre.

Fotoliu pentru alaptat – de acord, nu este pentru bebelus, ci pentru tine. Daca nu ai in casa un fotoliu foarte comod, acum ai scuza perfecta sa cumperi unul. Iti va fi de folos cand vei alapta. Poti incerca un balansoar – este foarte relaxant.

Landou – desi nu este neaparat necesar, un landou poate fi foarte practic, mai ales in primele saptamani de viata ale bebelusului si este esential pentru prima lui calatorie cu masina, de la spital spre casa.

Partea buna este ca multe carucioare pentru bebelusi au partea superioara landou, detasabil de partea inferioara pentru a-l folosi pe post de scaun de masina.

Scaun pentru masina – daca nu ai achizitionat un carucior modern 2 in 1, adica cel descris mai sus, vei avea nevoie si de un scaun pentru masina. Nu face rabat de la calitate chiar daca vei cheltui ceva mai multi bani. Siguranta bebelusului vostru nu are pret.

Leagan – daca aveti spatiu suficient in casa si nu aveti un buget foarte limitat, puteti achizitiona si un leagan pentru bebelusi. Este foarte practic atunci cand bebelusul este agitat si voi prea obositi ca sa il mai plimbati in brate. Aveti grija la indicatia de varsta inscrisa pe leagan.

Carucior – este neaparat necesar, din motive evidente. Bebelusul va trebui plimbat si, oricat de mult il iubiti nu este foarte confortabil sa fie purtat in brate (nici pentru voi, dar nici pentru el). Va recomand calduros, din motive economice si practice, sa alegeti un carucior 2 in 1 (cu landou detasabil).

Imbracamintea bebelusului

In ceea ce priveste imbracamintea trebuie sa fii foarte realista, adica sa nu cumperi zeci de piese pentru ca bebelusul va creste foarte repede si nu il vor mai incapea, dar nici prea putine pentru ca se murdareste destul de repede si nu vrei sa speli rufe toata ziua.

Prin urmare, iti recomand sa achizitionezi pentru inceput:

• 7 costumase de bumbac (bluza si pantalonasi)

• 7 bluze tip body

• 2 pijamale tip salopeta

• 3 caciulite subtiri

• 5 tricouri

• 2 costume groase (daca e toamna sau iarna)

• Caciula groasa si botosei

• Manusi groase.