Părinți de nota 10

Sărbătoare mare pe 9 decembrie: Ce trebuie să facă toți creștinii care țin Postul Crăciunului

Luni, 9 decembrie 2024, Biserica Ortodoxa praznuieste Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana, o sarbatoare cu o profunda semnificatie spirituala. Aceasta zi marcheaza momentul binecuvantat in care Sfanta Ana, intr-un raspuns la rugaciunile si postirile sale neincetate, a primit vestea de la Ingerul Domnului ca va deveni mama celei ce avea sa fie Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu. Sarbatoarea ofera credinciosilor prilejul de a reflecta asupra rolului credintei, al rugaciunii si al harului divin in viata lor.

Preasfânta Fecioară a fost zămislită şi născută în chip firesc, iar părinţii săi au fost Sfinţii Ioachim şi Ana, care atât au plăcut lui Dumnezeu, încât au fost învredniciţi la o vârstă înaintată şi după o viaţă sfântă şi neîncetate rugăciuni să fie născători ai Maicii Domnului.

Sfântul şi Dreptul Ioachim, tatăl Născătoarei de Dumnezeu, era din seminţia lui Iuda, descendent pe linie paternă al regelui David. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, având soţie pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, din seminţia lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica lui Mathan preotul şi a Mariei din seminţia lui Iuda din Betleem.

Însoţirea Sfinţilor şi dumnezeieştilor Părinţi ai Maicii Domnului era cunoscută ca fiind de neam mare şi bogat, provenind ei din cele două case mari ale lui Israel, casa împărătească şi casa preoţească.

Ioachim şi Ana vieţuiau după lege, drepţi fiind înaintea lui Dumnezeu, şi au avut după cincizeci de ani de însoţire primul copil, pe Maica Domnului, născută în cea de-a opta zi a lunii septembrie, fiica cea preacurată şi binecuvântată, începătoarea şi mijlocitoarea mântuirii neamului omenesc.

„Apoi, crescând Fecioara Maria, o păzeau părinţii ei ca lumina ochilor, ştiind din descoperire dumnezeiască că va să fie lumină a toată lumea şi înnoire a firii omeneşti. Deci o creşteau pe ea precum se cădea aceleia care avea să fie mamă a Mântuitorului nostru, nu numai iubind-o pe ea ca pe o fiică dorită de mulţi ani, ci şi cinstind-o ca pe o stăpână a lor, pentru că-şi aduceau aminte de îngereştile cuvinte cele zise pentru ea şi înainte vedeau în duh cele ce erau să fie întru dânsa. Pentru că Fecioara, fiind plină de harul lui Dumnezeu, de acelaşi har şi pe părinţii săi în taină îi îmbogăţea, nu într-alt chip, ci precum soarele cu razele sale luminează stelele cerului, împărţindu-le lor lumina sa. Aşa Maria cea aleasă, ca un soare strălucea pe Ioachim şi pe Ana cu razele darului celui dat ei, încât erau plini de duhul lui Dumnezeu şi cu dinadinsul credeau împlinirea cuvintelor îngereşti”. (Vieţile Sfinţilor)

Calendar ortodox 9 decembrie 2024. Sfântul Ioachim a murit după câţiva ani de la naşterea Maicii Domnului, având vârsta de optzeci de ani, iar Sfânta Ana, fiind văduvă, a plecat din Nazaret la Ierusalim şi acolo aproape de fiica sa cea prea sfântă, Fecioara Maria, care se afla la templu, rugându-se în biserica lui Dumnezeu, a trecut la Domnul, având şaptezeci şi nouă de ani.

* Sfânta Prorociţă Ana a fost mama Prorocului Samuel. Pentru că nu putea să nască copii, în urma rugăciunilor fierbinţi, Sfânta Ana a primit de la Dumnezeu vindecare şi l-a născut pe Samuel, pe care din pruncie l-a închinat lui Dumnezeu, ducându-l să vieţuiască la cortul Domnului, sub ascultarea preotului Eli.

Samuel a fost chemat la prorocie încă din copilărie, mai târziu făcându-se povăţuitor al neamului său.

Calendar ortodox 9 decembrie 2024. În Cartea I a regilor (2,1-10), se află cântarea de bucurie a Sfintei Prorociţe Ana pentru darul naşterii primit de sus. Această cântare este socotită prototipul acelei cântări de peste veacuri a Fecioarei Maria: „Măreşte sufletul meu pe Domnul şi s-a bucurat sufletul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale…”. (Lc 1,46-55) (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Tot astăzi, 9 decembrie, facem pomenirea pentru:

– Sfânta prorocițe Ana, mama Prorocului Samuel;

– Cuviosului Ștefan;

– Sfinților mucenici: Soșiteu, Narsu și Isaac;

Rugăciune către Sfânta Ana
Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfânta Ana pentru dobândirea de prunci și liniște în căsnicie.

Tropar la Praznicul Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, glasul al 4-lea:

Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă; că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nădejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica lui Dumnezeu, din care S-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, slăviţi-L…

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe Preacurata Fecioară, Fiica lui Dumnezeu, care avea să fie Maica Ziditorului, în pântece primind-o Sfânta Ana, s-a bucurat strigând: toate seminţiile lui Israel bucuraţi-vă împreună cu mine, că iată şi eu am zămislit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cartea despre care a grăit mai înainte proorocul, cea pecetluită cu Dumnezeiesc Duh, cuprinzând-o în pântecele său Sfânta Ana, a strigat tuturor: precum au arătat mai înainte toate Scripturile, zămislind astăzi, sunt şi eu mărită.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Biserica Dumnezeiască şi Mântuitoare în pântece încape şi se zideşte; Scara care duce pe toţi oamenii la cele înalte răsare în pântecele de maică; a cărei zămislire o prăznuim.

Cântarea a 3-a. Irmos: Fiului, Celui Ce mai Înainte…

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Rugându-se Domnului, Dreptul Ioachim primeşte din înălţime vestea cea dorită de la Îngerul ce a venit înaintea lui şi i-a zis: du-te, dreptule; cererile tale le-a plinit Dumnezeul tuturor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Sfânta Ana oarecând stând în grădină şi chemând pe Dumnezeul tuturor, a văzut un înger stând înaintea ei şi zicându-i: nu te întrista, că maica Maicii lui Dumnezeu vei fi.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Sfintei Ana celei ce a fost mai înainte de tine râvnind, ai adus lui Dumnezeu rugăciuni şi ai zămislit pe cea Curată, care fără de sămânţă a primit în pântece pe Cuvântul Cel Neîncăput, umplându-ne pe noi toţi de har, cu bună naşterea ta, Sfântă Ana.