Astăzi a început școala, mulți părinți și-au luat liber câteva ore sau chiar toată ziua pentru a fi alături de cei mici. Mulți părinți nu știu sigur încă dacă această zi este liberă sau ce zice mai exact legea. Află care este legea în acest caz și dacă este sau nu zi liberă pentru părinți, prima zi de școală din 2024.
Elevii s-au bucurat de ultimele zile din vacanța de vară. Anul școlar 2023 – 2024 a început astăzi, luni, 11 septembrie, iar festivitatea de deschidere este o adevărată provocare atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
Pentru a putea fi alături de copii în prima zi de școală, mulți părinți obișnuiesc să se învoiască de la locul de muncă pentru câteva ore sau să își ia o zi de concediu. Însă cei care nu au această posibilitate lipsesc de la ceremonie.
În urmă cu câțiva ani a existat un proiect de lege inițiat de senatorul Constantin Popa care prevedea ca prima zi de școală să fie declarată liberă pentru angajații care au copii. Potrivit aceluiași act normativ, ziua ar fi urmat să fie recuperată în următoarele 30 de zile calendaristice.
În cele din urmă, legea nu a fost adoptată, primind vot negativ din parte deputaților pe motiv că s-ar crea haos, întrucât cadrele didactice care au copii nu ar mai fi ajuns să participe la ceremonia de deschidere în unitățile de învățământ în care profesează.
Cu alte cuvinte, nici anul acesta părinții nu vor primi liber de la stat în prima zi de școală. Adulții care doresc să își însoțească micuții la festivitatea de deschidere sunt nevoiți să își ia concediu.
Elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar 2024-2025 pe 9 septembrie, potrivit structurii anului școlar, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.694 din 1 februarie 2024.
Anul școlar are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Organizarea acestuia este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe.
Zilele libere legale din anul școlar 2024-2025, care pică în timpul săptămânii
25 decembrie, miercuri – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
26 decembrie, joi – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
1 ianuarie, miercuri – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
2 ianuarie, joi, Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
6 ianuarie, luni – Botezul Domnului – Boboteaza – ziua este în vacanța de iarnă;
7 ianuarie, marți – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – ziua este în vacanța de iarnă;
24 ianuarie, vineri – Mica Unire;
18 aprilie, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
21 aprilie, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
1 mai, joi – Ziua Muncii;
9 iunie, luni – a doua zi de Rusalii;
15 august, vineri – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară;