Cele mai tari Perle de la BAC 2024 o să stârnească amuzamentul oricui. Elevii care au susținut proba la Limba și Literatura Română au scris unele fraze de-a dreptul fabuloase.
Iar odată cu corectarea lucrărilor au apărut și cele mai tari Perle la BAC 2024. Unii elevi chiar au avut niște idei la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată. Surpriza a venit, evident, la subiectul al III-lea.
Absolvenții de liceu au avut de scris un eseu. Ei urmau să prezinte particularitățile nuvelei Moara cu Noroc. Alți elevi au avut de ales și caracterizarea unui personaj, în funcție de profil.
Profesorii spun că subiectele au fost ușoare, însă chiar și așa, au apărut câteva Perle la BAC 2024 care nu au putut fi trecute cu vederea. Inclusiv cei care au corectat lucrările au fost surprinși.
Au fost absolvenți care au scris că nici măcar nu au studiat nuvela. Totodată, alții au făcut o serie de greșeli gramaticale cât se poate de mari. Cam așa arată cele mai tari Perle la BAC 2024:
„“Împrejurare” e din familia lexicală a cuvântului jur. Are sensul de a fi împrejur”.
„Autorul a vrut să se comporte mut. Dar, la o întrebare, a devenit vorbitor”.
„Autorul este surprins că Tudor Arghezi nu e un boșorog târât în baston”.
„Scriitorului îi e frică de Arghezi, așa că îi ia flori ca unei femei”.
„Musafirul e întrebat că ce critică. Că dacă nu-i place să scrie…?”.
„Prozatorul Tudor Arghezi are o concluzie impertinentă, că criticul tânăr nu se pricepe”.
„Notațiile autorului au rolul să știe actorii ce să facă în casa lui Chirilă”.
„O trăsătură a musafirului este speriat de bombe”.
„Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”.
„La Moara cu Noroc își făceau veacul doi porcari- Mână Ruptă și Boul”.
Un sunet i-a dat de gol pe cei 5 candidaţi din judeţul Argeş. Ar fi putut scăpa basma curată dacă autorităţile nu ar fi anunţat dispariţia unui copil în zonă. Ro-Alert funcţionează chiar şi cu telefonul pe modul silenţios dacă nu este dezactivată opţiunea. Subiectele de la matematică şi istorie au fost mai simple decât la simulare, spun candidaţii.
„Am avut cu Constituţiile României, comunismul, alea. Perioada comunistă, cum s-a instaurat. Credeam ca o sa pice perioada medievala, dar a fost simplu”, a declarat un candidat. „Cred că se doreşte să ia multa lume bacul şi din acest motiv s-a făcut mult mai uşor. Cred că intenţionat, dar noi ne bucurăm”, a spus altul.
Tot în glumă au luat mai mulţi elevi şi proba la limba română. Iată ce a răspuns un tânăr la întrebarea dacă sinceritatea influenţează emoţiile în exprimare: „Io vă spun sincer că n-am emoţii, că sunt maho (macho) şi iau în pumni pe oricine mă supără”; La fel de sincer a fost şi alt candidat, care a scris comentariul operei lui Mihai Eminescu, în loc de Ioan Slavici: „Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul pentru BAC”.
Profesorii au s-au amuzat când au citit următoarele enunţuri: „Notiţele autorului sunt didalahiile (didascaliile) scrise putin altfel, ca cititorii să înţeleagă ce se petrece în piesa veselă”; „În nuvela lui Slavici, lângă o moară afurisită, se petrec lucruri rele, cu persoaje puse pe rele”; „Ana este nevasta lui Ghiţă, dar are o aventură cu Lică, care fuge apoi se întoarce la moară şi îl ucide pe Ghiţă şi amândoi ard în focul iadului ca pedeapsă”.
Iată şi alte exemple de perle: „Arghezi era un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii (emoţii) pe tânărul ce l-a vizitat acasă”; „Întâi, autorul a rămas mut de emoţie, dar apoi a vorbit de trei ori cu unul Petru (Sf. Petru)”; „Autorul emoţionat i-a făcut lui Arghezi o perforaţie (peroraţie), dar marele poet l-a asmuţit (amuţit) ca pedeapsă”.
„În clipa în care pronunţi promoţie în loc de emoţie, perforaţie, în loc de peroraţie, asmuţire în loc de amuţire, astea în gramatică se numesc etimologii populare. Elevul are impresia că aude un cuvânt, nu îl verifica şi îl scrie pe acela. Efectul este hazliu, dar în acelaşi timp trist, pentru că ei termină 12 ani de şcoală, acum 13 ani de şcoală, şi îmi pare rau, dar după cum scriu, mulţi sunt analfabeţi funcţionali”, a explicat Florina Rogalski, profesoară de română.
Joi este ultima probă a bacalaureatului, în funcţie de profil. Rezultatele vor fi afişate luni.