Părinți de nota 10

Produsele cu SPF: care sunt beneficiile lor și cum faci alegerea potrivită

Produsele cu SPF au devenit în ultimii ani unele dintre cele mai importante obiecte din bagajul de vacanță. Soarele are efecte benefice pentru corpul nostru, dar și dăunătoare dacă expunerea este excesivă și fără o protecție adecvată tipului de piele. Radiațiile solare UVA și UVB provoacă apariția petelor pigmentare, a ridurilor, a alergiilor solare și a unor boli grave de piele.

Specialiștii subliniază că este important să fie evitată expunerea la soare în cele mai fierbinți ore ale zilei, îmbrăcarea unor haine lejere, acoperirea capului cu o pălărie ori cu o șapcă, purtarea ochelarilor de soare și hidratarea. De asemenea, medicii dermatologi susțin că produsele cu protecție solară nu ar trebui aplicate doar la plajă, ci și la ieșirile în natură și la plimbările în oraș.

Citește în continuare care sunt beneficiile produselor cu SPF și cum alegi cel mai bun produs pentru tine.

Beneficiile produselor cu SPF

SPF-UL (Sunscreen Protection Factor) reprezintă gradul de protecție pe care îl asigură o loțiune, o cremă, un ulei ori spray la expunerea la soare. Printre cele mai cunoscute beneficii ale produselor cu SPF se află următoarele:

– împiedică pătrunderea radiațiilor UV în piele;
– mențin elasticitatea pielii;
– păstrează nivelul de hidratare optim;
– țin la distanță îmbătrânirea prematură;
– previn apariția arsurilor solare;
– previn apariția petelor pigmentare;
– întârzie ridurile;
– scad riscul de apariție a cancerului de piele.

Produsele cu SPF: cum faci alegerea potrivită?

Ca să te bucuri de toate beneficiile pe care le oferă produsele cu SPF, trebuie să cunoști întâi aspectele după care să te ghidezi pentru a face alegerea potrivită pentru pielea ta.

Tipul pielii

Nuanța pielii este principalul criteriu după care ar trebui ales factorul de protecție. Dacă ai pielea deschisă la culoare și sensibilă, atunci este indicat să folosești un produs cu factor de protecție cât mai mare (SPF 50+). Persoanele care au pigmentul pielii mai închis pot aplica și produse cu factor de protecție mediu fiindcă riscul de arsuri este mai mic, însă hidratarea rămâne la fel de importantă.

Chiar și după ce te bronzezi, medicii dermatologi recomandă să aplici în continuare cremă, loțiune sau ulei cu factor de protecție. Pielea are nevoie de îngrijire fiindcă pot să apară pete pigmentare, iritații și riduri.

Zona corpului

Alt aspect de care este recomandat să ții cont este zona corpului deoarece fiecare are nevoile ei. Așadar, pune în trusa de îngrijire a pielii produse cu protecție solară special concepute pentru corp și față. Spre exemplu, pentru ten este potrivită o cremă ori o loțiune cu textură non grasă și non lipicioasă de la care să nu te usture ochii. Alt avantaj ar fi ca produsul să fie non-comedogenic, pentru a preveni apariția coșurilor și a punctelor negre. Vezi aici ce creme cu SPF sunt potrivite pentru față.

Tipul de activitate

Alegerea produselor cu SPF se face și în funcție de tipul de activitate pe care urmează să îl faci. Spre exemplu, pentru sporturi acvatice, plajă și înot îți va fi de ajutor o cremă cu factor de protecție ridicat, rezistentă la apă.

Pentru activitățile intense în natură ori drumeții vei avea nevoie de un produs rezistent la transpirație, care îți asigură protecție timp îndelungat.

Tipul de produs

Tipul de produs este alt criteriu căruia să îi acorzi atenție. Loțiunile și cremele oferă o  acoperire uniformă. Spray-urile se aplică ușor, fiind convenabile pentru reaplicare. În plus, pot fi folosite cu succes și în zonele mai greu accesibile. Stick-urile sunt ideale pentru zonele sensibile (față, buze, urechi).

Ingredientele

Ultimul dar nu cel din urmă aspect de care să ții cont atunci când cumperi produse cu factor de protecție sunt ingredientele pe care le au în compoziție.  Asigură-te că produsul oferă protecție cu spectru larg (protecție UVA și UVB). Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt filtre minerale eficiente, în timp ce avobenzona și mexoryl sunt filtre chimice bune. Pentru a verifica lista de ingrediente a unui produs, folosește-te de aplicații care îți arată care sunt nocive și care sunt sigure pentru sănătatea ta.

Dacă ai pielea sensibilă, optează pentru formule fără parfum și parabeni pentru a evita iritațiile.

Pentru o protecție optimă, mai ales dacă ai probleme dermatologice sau te expui frecvent la soare, consultă un dermatolog pentru recomandări personalizate.

Alegerea produsului cu SPF potrivit depinde de nevoile tale, dar și de contextul în care îl vei folosi.

Foto: Unsplash.com