Părinți de nota 10

O femeie care a ieșit la plimbare la marginea orașului a descoperit o comoară cu o valoare „de neimaginat”

O femeie din Cehia a descoperit o comoară care, cel mai probabil, a fost îngropată în Evul Mediu, despre care arheologii spun că este cea mai importantă descoperire din ultimul deceniu. Într-un comunicat de presă citat de New York Post, Institutul de Arheologie al Academiei Cehe de Științe (ARUP) spune că aceată comoară a fost găsită de o femeie care se plimba la marginea orașului Kutná Hora, din regiunea Boemia Centrală.

Comoara constă din peste 2.150 de monede de argint, batute între 1085 și 1107. Experții cred că acestea au fost realizate la Praga și importate în Boemia.

„Pe lângă monedele din argint, există și altele realizate dintr-un amestec de cupru, plumb și urme de alte metale”, menționează ARUP în comunicatul de presă. „Determinarea acestei compoziții particulare poate ajuta, de asemenea, la determinarea originii argintului folosit”.

Arheologul Filip Velímský a spus că, cel mai probabil, comoara a fost ascunsă într-o perioadă de instabilitate politică. Monedele au fost depozitate într-un recipient din ceramică care a fost distrus de-a lungul anilor, arheologii găsind doar fundul containerului. „La acea vreme, în țară existau dispute între membrii dinastiei Přemysl cu privire la tronul princiar din Praga”, a explicat Filip Velímský. Conflictele erau obișnuite în timpul acelei perioadei și istoricii cred că monedele puteau fi „pentru plata salariilor sau pradă de război”.

Velímský a adăugat că valoarea monedelor antice era „de neimaginat” în perioada respectivă. „Din păcate, pentru începutul secolelor XI-XII, ne lipsesc datele despre puterea de cumpărare a monedelor contemporane. Dar a fost o sumă uriașă, de neimaginat – și în același timp, indisponibilă – pentru o persoană obișnuită”, a explicat el.

Istoricii cehi spun că descoperirea este „una dintre cele mai mari din ultimul deceniu”, dacă nu cea mai importantă. În momentul de față, istoricii lucrează la procesarea monedelor, ceea ce include examinarea cu raze X și la determinarea materialelor din care au fost făcute. Artefactele vor fi expuse cel mai probabil în 2025.