Părinți de nota 10

Pe ce dată sunt virate pe card alocațiile în iunie 2024

Când intră alocațiile copiilor în iunie 2024, în contextul în care în câteva zile se celebrează Ziua Internațională a Copilului. Autoritățile române au explicat ce proces se urmează pentru livrarea banilor și care sunt situațiile care fac excepție de la regulile generale.

În Uniunea Europeană, țara responsabilă pentru securitatea socială, inclusiv pentru prestațiile familiale este cea în care o persoană are un statut economic și un loc de reședință. Sprijinul financiar acordat de un stat unui adult cu copil nu depinde de naționalitate, ci de locul de trai în care s-a stabilit.

În România, legislația națională stabilește unele condiții în care părinții primesc alocații pentru copii, printre ele numărându-se: deținerea unui loc de muncă în țară, încasarea unei pensii de stat în cadrul sistemului de securitate socială sau pur și simplu rezidența pe teritoriul țării.

Alocația pentru copii reprezintă o formă de sprijin a statului pentru familiile care cresc și îngrijesc copii cu vârsta de până la 18 ani. Această sumă de bani este plătită ca o completare la veniturile financiare ale adulților, pentru a garanta condiții bune de creștere, îngrijire și educare a copiilor.

Când intră alocațiile copiilor în iunie 2024

Potrivit legislației naționale, alocațiile copiilor sunt virate în conturi pe data de 8 a fiecărei luni. În circumstanțele în care pe 1 iunie se celebrează Ziua Internațională a Copilului, mulți părinți s-au întrebat dacă pot încasa sumele de bani mai repede decât de obicei.

Autoritățile române au indicat că, în iunie 2024, alocațiile copiilor vor fi virate în conturile părinților tot pe data de 8 a lunii. Excepție de la această regulă fac numai lunile în care data stabilită pentru transferul banilor pică într-o zi de weekend sau într-o zi de sărbătoare legală.

La începutul anului 2024, în România au intrat în vigoare unele modificări privind cuantumul alocațiilor oferite de stat adulților cu copii. În luna ianuarie, alocațiile au crescut cu 13,8 procente pentru copiii din categoria de vârstă 2-18 ani. Astfel, suma lunară de bani a crescut de la 292 lei la 256 lei.

Și în cazul copiilor din categoria de vârstă de până în 2 ani sau peste acest prag, cu handicap, au crescut alocațiile. Dacă în anul 2023, părinții cu minori care prezentau unele afecțiuni de sănătate încasau 631 lei, în anul curent pot să se bucure de o sumă de 719 lei.

Alocația pe care o primesc părinții copiilor minori sau reprezentanții legali ai acestora pentru a garanta condiții bune de creștere, îngrijire și educare a acestora poate fi și suspendată în cazul în care adulții nu au încasat suma de bani într-un interval de trei luni de zile consecutive.