Părinți de nota 10

Vecinii s-au săturat să tot vadă acest BMW abandonat în parcarea blocului lor şi au decis să-l deschidă! Ce au văzut e de-a dreptul uluitor

Pentru locuitorii din Dubai, maşinile de lux abandonate prin parcări reprezintă o problemă uriaşă. Maşinile lăsate de izbelişte se pot găsi pe marginea drumului, aeroporturi sau parcări. Ferrari, Porsche, Mercedes, BMW sunt modelele care se pot găsi în Dubai.

Maşinile de lux au strâns rânduri peste rânduri de praf, iar oamenii nici nu se gândesc să le strângă. Unele maşini nici măcar nu sunt încuiate şi în interiorul lor se pot găsi unele lucruri ale proprietarilor.

În trecut, un model de Ferrari Enzo a stat într-o parcare abandonat timp de aproape un an, apoi statul l-a confiscat şi l-a vândut. Suma primită în schimb este absolut incredibilă: 1 milion de dolari!

Masinile abandonate sunt recunoscute imediat. Sunt pline de praf, au anumite parti lipsa si de multe ori au mesaje considerate “nepoliticoase” de comunitatea araba pe ele.

In 2011, apogeul masinilor abandonate a fost atins de un Ferrari in valoare de 1 milion de euro. Acesta a fost inchiriat de un cetatean britanic timp de mai multe luni in care a acumulat sute de amenzi. Acesta nu si-a permis sa le plateasca si a decis ca e timpul sa se faca nevazut.

În România, legea e clară

Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.

Primăria sau poliția se pot sesiza cu privire la vehiculele staționate de cel puțin un an pe domeniul public. Sesizările se înregistrază de către un împuternicit al primăriei sau de organul de poliție.

Astfel, pentru mașinile care ar fi fără stăpân sau care par abandonate, agenții vor întocmi procese verbal de constatare, semnate de doi martori.

Agentul constatator va prezenta o somație pe caroseria autovehicului, prin care se solicită ridicarea acestuia, în termen de 10 zile.

Dacă vehiculul nu este revendicat de proprietar sau de deţinătorul legal, primarul emite o dispoziţie prin care vehiculul este trecut în domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost găsit, liber de orice sarcini, urmând a fi valorificat în condiţiile prevăzute la art. 8 din lege, fie prin vânzare, în condiţiile legii, sau prin valorificare la o unitate de colectare şi valorificare a deşeurilor.