Potrivit medicinei chineze, fiecărui organ îi corespunde un anumit sentiment sau o anumită emoţie. Sentimentele şi emoţiile sunt o cauză majoră a bolilor. Chinezii consideră că elementele pământ, apă, aer, foc şi metal coexistă în trupul fiecăruia dintre noi. Pentru o sănătate bună, este important să menţii aceste elemente în echilibru.
– Ochii roşii indică probleme legate de ficat.
– Voce răguşită înseamnă că suferi de un deficit energetic la nivelul plămânilor.
– Paloarea şi îngălbenirea feţei indică o circulaţie sanguină precară şi un deficit energetic la nivelul splinei.
– Infertilitatea la femei poate fi corelată cu probleme renale.
Potrivit medicinei chineze, sentimentele şi emoţiile sunt cauza principală a bolilor, fiind în strânsă legătură cu organele corpului.
– Plămânii – tristeţe
– Ficatul – furie
– Rinichii – frică
– Stomac – nervozitate, anxietate
Medicina chineză este de părere şi că fiecărui organ îi corespunde câte o aromă, astfel încât preferinţa pentru anumite gusturi poate indica, de fapt, o nevoie sau „o poftă” a unui anumit organ. Plămânii cer condimente şi alimente iuţi, ficatul cere alimente acre, splina are nevoie de alimente dulci, iar rinichii cer alimente sărate. Medicii chinezi susţin că fiecare organ are propriul său flux de energie. Această energie se numeşte „chi” şi este strâns legată de circulaţia sanguină. Potrivit adepţilor medicinei chineze, sângele este sursa de energie vitală a corpului, iar fluxul sanguin controlează şi influenţează toate celelălte câmpuri energetice proprii organismului.
Rinichii – Organul esenţial al corpului
Potrivit medicinei chineze, rinichii sunt cel mai important organ, reprezentând izvorul energiei yin şi yang. Rinichii sunt asociaţi cu sistemul scheletic, auzul şi sentimentul de frică.
Tratamentul rinichilor se răsfrânge asupra tuturor celorlalte sisteme ale organismului. În medicina chineză, fiecare organ este corelat cu condiţiile de climă, astfel încât fiecărui organ îi corespunde câte un anotimp.
Ficatul: Este sălaşul vântului, din acest motiv putând provoca, uneori, dureri de cap şi ameţeli.
Printre cele mai importante funcţii ale ficatului se numără facilitarea fluxului energetic şi „imprimarea” de gânduri proaspete şi clare în întreg organismul. Persoanele cu un ficat sănătos sunt lideri paşnici, calmi şi buni. Afecţiunile hepatice afectează în mod direct starea fizică şi emoţională.
În medicina chineză se crede că ataxia este legată de furie, încăpăţânare şi violentă. Dacă problemele hepatice nu se manifestă prin emoţii, ele nu pot fi rezolvate. Rezultatul este instalarea tulburărilor depresive şi de dispoziţie.
Cele mai frecvente simptome ale acestui sindrom sunt oboseala, problemele menstruale, stresul şi alergiile.
Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.
În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.
„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.
,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.
Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.
Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.
Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.
„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.
Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.
Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.
„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.
După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.
Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.
Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.