Părinți de nota 10

Cand pica Pastele in 2025, data a fost stabilita

Paștele Ortodox reprezintă una dintre cele mai mari sărbători din calendar, închinată Mântuitorului. În această zi, creștinii sărbătoresc Învierea Domnului.

Paștele ortodox în 2025 va fi praznuit pe 20 aprilie. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325 la Niceea.

Sărbătoarea de Paște este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamarit, Dumnezeul părinților noștri”.

În determinarea datei Paștelui, există diferențe semnificative între practica ortodoxă și cea catolică. Calendarul ortodox se bazează pe calendarul iulian, în timp ce cel catolic utilizează calendarul gregorian.

În tradiția ortodoxă, data Paștelui este stabilită în funcție de prima Lună Plină care urmează echinocțiului de primăvară și este sărbătorită în prima duminică după aceasta.

Divergențele dintre cele două calendare și regulile de calcul duc adesea la situații în care Paștele ortodox și cel catolic nu coincid. Acestea pot fi separate de o săptămână sau chiar mai mult. În cazul anului acesta, sărbătoarea a fost la o distanță de mai mult de o lună pentru ortodocși și catolici. În anul 2025, Paștele catolic va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie.

În anii 2025 și 2028, Paștele Catolic și Paștele Ortodox vor coincide în aceeași zi. Studiile indică faptul că această sincronizare are loc, în medie, o dată la fiecare 4-11 ani.

Când pică Paștele Catolic în următorii 6 ani:

Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie