Părinți de nota 10

Bărbatul era fericit că s-a căsători cu femeia perfectă, dar după un an și jumătate s-a hotărât: „căsnicia nu este pentru mine”. Motivul te va lăsa fără cuvinte, dar a ajuns cunoscut în întreaga lume și toți au fost de acord cu el… Uite ce a aflat:

Cei doi din imaginea de mai sus sunt Kim și soțul său, Seth Adam Smith, cel care a înțeles după un an și jumătate de căsnicie că mariajul nu prea i se potrivește… Toți l-au condamnat la început, dar după ce i-au ascultat cuvintele, s-au declarat complet de acord cu el. Probabil că și tu vei păți la fel!

După un an și jumătate de căsătorie, Seth a înțeles adevăratul scop al căsniciei. El a postat un mesaj pe blogul său cu titlul: ,,Căsătoria nu este pentru mine”.
Iată ce a zis acest om:

,,Fiind căsătorit de un an și jumătate, am ajuns recent la concluzia: căsnicia nu este pentru mine.
Înainte de a începe să faci presupuneri, continuă să citești.

Eu și soția mea ne-am cunoscut cu 15 ani în urmă, când eram încă elevi. Am fost prieteni pe parcursul a 10 ani până când am înțeles că nu mai vrem să fim doar prieteni.
Însă chiar și îndrăgostindu-mă de cea mai bună prietenă a mea, nu am fost scutit de anumite temeri în ceea ce privește căsătoria. Cu cât eram mai aproape de luarea acestei decizii, cu atât mai tare eram cuprins de o frică paralizantă. Eram pregătit? Făceam oare alegerea corectă?

Era Kim persoana potrivită pentru căsătorie? Oare ea mă va face fericit?
Apoi, într-o noapte decisivă, i-am împărtășit aceste gânduri și îngrijorări tatălui meu.
Probabil fiecare dintre noi a trecut prin momente, în care timpul parcă se încetinește sau aerul devine nemișcat și totul parcă se sfârșește, transformând acea clipă în ceva de neuitat.

Un astfel de moment a fost cel în care tata mi-a răspuns la întrebările mele. Zâmbind cu înțelepciune, el mi-a spus: „Seth, tu ești foarte egoist. Așa că îți voi da un răspuns simplu: căsnicia nu este potrivită pentru tine. Nu te căsătorești pentru ca tu să fii fericit, ci pentru a face pe cineva fericit. Chiar mai mult, nu te căsătorești doar pentru tine, ci de dragul unei familii, de dragul viitorilor tăi copii. Cine vrei să-i crească și să-i educe? Căsnicia nu este pentru tine. Nu este despre tine. Ea se referă la persoana, cu care te căsătorești.”

În acea clipă am înțeles că Kim este perechea potrivită pentru mine. Am înțeles că vreau să o fac fericită, să o văd zâmbind și râzând în fiecare zi. Doream să devin o parte din familia ei și familia mea vroia ca ea să facă parte din a noastră. Și gândindu-mă la toate momentele, în care am văzut-o jucându-se cu nepoții mei, am înțeles că ea este cea cu care vreau să-mi construiesc propria familie.

Sfatul tatălui meu a fost și șocant, și revelator. El era contrar actualei „filosofii a supermarket-urilor”, care spune că dacă un lucru nu te mai face fericit, îl poți aduce înapoi ca să-ți alegi altul nou.

Nu, căsnicia (și dragostea) adevărată nu vorbește niciodată despre tine, ci despre persoana, pe care o iubești: despre dorințele, nevoile, speranțele și visele ei. Egoismul cere: „Care este beneficiul meu?”, în timp ce Dragostea întreabă: „Ce pot eu să ofer?”

Cu ceva timp în urmă, când inima mea era împietrită de un amestec de teamă și ură, Kim mi-a arătat ce înseamnă dragostea dezinteresată. Când presiunea a crescut într-atât de mult, încât niciunul dintre noi nu o mai suporta, emoțiile au explodat. Eram insensibil și egoist.

Dar în loc să-mi răspundă tot cu egoism, Kim a făcut ceva extraordinar: lăsând la o parte toată durerea și chinul cauzate de mine, ea m-a îmbrățișat iubitoare și mi-a liniștit sufletul.

Am înțeles că uitasem sfatul tatălui meu. În timp ce Kim umplea căsnicia noastră cu iubire, eu mă gândeam doar la mine. Acest gând îngrozitor m-a făcut să plâng și i-am promis soției mele că voi încerca să-mi repar greșelile.
Pentru toți cei care citesc acest articol — căsătoriți, logodiți, singuri sau chiar și cei mai înrăiți celibatari — vreau să știți: căsătoria nu este despre voi. Nicio relație adevărată de dragoste nu este despre voi. Dragostea este despre persoana pe care o iubiți.

Și, paradoxal, cu cât iubești mai sincer o persoană, cu atât mai multă dragoste primești.”