Părinți de nota 10

Fenomenul unic care va avea loc în timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie 2024. Va fi total diferită față de cele de până acum

Eclipsa totală de soare. Eclipsa totală de soare se produce luni, 8 aprilie. Fenomenul are loc la două săptămâni după eclipsa de Lună prin penumbră din 25 martie. Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului.

Fenomenul nu va fi observabil din România sau Europa. Umbra Lunii va traversa zone foarte populate și ușor accesibile, așa că această eclipsă totală va fi una dintre cele mai observate eclipse totale de Soare.

Va fi pentru prima dată când un astfel de eveniment va avea loc în această parte a lumii după aproape șapte ani și ultima dată când va avea loc până în 2044.

Eclipsele totale de soare se produc atunci când luna trece între Pământ și soare, blocând complet fața soarelui. Dar aceste evenimente cerești nu sunt toate la fel.

„Eclipsa totală de soare din acest an va fi cel puțin parțial vizibilă pentru toată lumea din Statele Unite, ceea ce o face cea mai accesibilă eclipsă pe care această națiune a experimentat-o în această generație”, a declarat Nicola Fox, administrator asociat al Direcției pentru Misiuni Științifice a NASA, într-un comunicat.

O eclipsă mai lungă și mai vizibilă
Mai multe persoane vor putea vedea eclipsa din 2024, deoarece traiectoria de totalitate, adică locurile în care oamenii vor fi martori la acoperirea completă a soarelui de către umbra Lunii, va fi mai largă.

Distanța Lunii față de Pământ variază pe măsură ce aceasta orbitează în jurul planetei noastre, iar în timpul eclipsei totale de Soare din 2017, Luna a fost mai departe de Pământ și a făcut ca zona de totalitate să fie mai îngustă, întinzându-se de la aproximativ 100 la 114 kilometri în diametru.

Însă Luna va fi mai aproape de planeta noastră în timpul evenimentului din acest an, astfel că se așteaptă ca traiectoria pe care umbra sa o va urma deasupra Americii de Nord să se întindă între 174 și 196 de kilometri în diametru.

De asemenea, traiectoria eclipsei din 2024 trece prin zone mai dens populate și prin orașe mari decât până acum. Doar 12 milioane de oameni locuiau în zona de totalitate a eclipsei din 2017, în timp ce aproape 32 de milioane se află în traiectoria din 2024, iar 150 de milioane de oameni locuiesc pe o rază de 322 de kilometri.

Persoanele care se află în afara traiectoriei de totalitate vor putea totuși să vadă o eclipsă parțială de soare, în care luna blochează doar o parte din fața soarelui. Un procent uimitor de 99% dintre cei care locuiesc în SUA, inclusiv părți din Hawaii și Alaska, vor putea să vadă cel puțin o eclipsă parțială de soare fără a fi nevoiți să călătorească.

Eclipsa din aprilie va avea, de asemenea, o perioadă de totalitate mai lungă decât cea din 2017, din cauza apropierii Lunii de Pământ. Totalitatea este una dintre cele mai scurte faze ale unei eclipse, iar durata acesteia depinde de locul de observare. Observatorii aflați mai aproape de centrul traiectoriei vor avea parte de cea mai lungă perioadă de totalitate, iar durata acestei ferestre scade mai aproape de marginea traiectoriei.

Sursă: https://www.protv.ro/articol/99064-fenomenul-unic-care-va-avea-loc-in-timpul-eclipsei-totale-de-soare-din-8-aprilie-2024-va-fi-total-diferita-fata-de-cele-de-pana-acum

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 va dura 4 minute și 28 de secunde. Eclipsa începe la ora 15:42 UT, în centrul Oceanului Pacific, cu primul contact al penumbrei Lunii cu suprafața Pământului, începând, astfel, eclipsa parțială.

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) din SUA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară în timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută în unele zone din Mexic, Statele Unite şi Canada, a declarat pentru EFE unul dintre reprezentanţii săi.

De la baza Insulei Wallops din Virginia, NASA va lansa trei rachete de cercetare în timpul eclipsei pentru a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părţi a planetei.

„Vor face acest lucru prin lansarea de rachete cu 35 de minute înainte de eclipsă, apoi în timpul eclipsei totale şi apoi la 35 de minute după eclipsă. Scopul este de a studia cu adevărat modul în care atmosfera superioară, pe care o numim ionosferă, răspunde la eclipsă, la lumina redusă care vine de la soare în acest timp”, a declarat pentru EFE Georgia de Nolfo, astrofiziciană la NASA.

Totodată, mai multe avioane WB-57F ale NASA vor fi responsabile de urmărirea eclipsei, care va începe deasupra Oceanului Pacific de Sud, apoi va ajunge la Mazatlan, pe coasta pacifică a Mexicului şi, de acolo, îşi va continua traiectoria deasupra Mexicului, a SUA (din Texas până în Maine) şi a Canadei, pe o traiectorie diagonală.

Avioanele vor zbura de-a lungul traiectoriei eclipsei şi vor face fotografii ale Soarelui. În aceste fotografii vom putea vedea atmosfera foarte subţire a Soarelui pe care o numim coroană, astfel încât vom putea studia într-un mod unic această coroană în această perioadă”, a remarcat experta.

Pentru Nolfo, care este, de asemenea, cercetător în heliofizică, eclipsa este un moment „foarte interesant” pentru a face ştiinţă, atât pentru heliofizică, sau studiul Soarelui şi influenţa sa asupra Pământului şi a sistemului solar, cât şi pentru iubitorii de ştiinţă în general.

Pentru a privi acest fenomen trebuie folosiţi ochelari de eclipsă care respectă standardele internaţionale, deoarece privitul direct la soare poate afecta ochii. Dacă nu există niciun fel de protecţie pentru ochi, eclipsa poate fi privită la umbra frunzelor unor copaci, deoarece acestea acţionează ca un proiector de tip „pinhole”, sfătuieşte cercetătoarea.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă despre potențialele riscuri. Potrivit unui nou studiu, este posibil să existe probleme în accesarea apei, hranei sau combustibilului în zonele în care este vizibilă eclipsa, scrie IFL Science. În plus, e posibil să crească numărul accidentelor fatale de pe drum.

Oamenii de știință au analizat și eclipsa totală din 2017 și au observat o creștere a accidentelor auto fatale în timpul evenimentului. Atunci, circa 20 de milioane de oameni au călătorit pentru a vedea fenomenul.

„Am descoperit o creștere a riscului în trafic în SUA în apropiere de momentul eclipsei totale. În medie, a avut loc câte 1 accident la 25 de minute. Și o fatalitate în plus la fiecare 95 de minute. Ca urmare, în timpul eclipsei au avut loc cu 46 de decese în plus. Creșterea e similară în magnitudine cu riscul crescut în trafic înregistrat atunci”, a spus Donald Redelmeier, conducătorul studiului, potrivit iflscience.com.