Ajunsă într-un spital de psihiatrie, fiind diagnosticată greșit, o tânără pacientă i-a desenat un ceas unui medic, care a rămas șocat după ce l-a privit. Iată ce s-a întâmplat mai departe și care este povestea lui Susannah Cahalan.
Ajunsă într-un spital de psihiatrie, o pacientă a desenat un ceas și i l-a arătat medicului, care a rămas uimit. Povestea terifiantă a lui Susannah Cahalan
Susannah Cahalan este o jurnalistă și autoare americană, în vârstă de 37 de ani acum. Ea e cunoscută pentru că a scris memoriile Brain on Fire: My Month of Madness, un bestseller despre calvarul ei și spitalizarea cu o boală autoimună rară, encefalita autoimună (encefalita cu anticorpi anti-receptor pentru NMDA).
Iată povestea ei. Susannah Cahalan avea 24 de ani când a fost internată într-un spital de psihiatrie. Avea simptome „misterioase” și terifiante. Ea credea atunci că o armată de gândaci de pat îi invadase apartamentul, că tatăl ei a încercat să o răpească și să o ucidă pe soția lui, mama vitregă a lui Susannah, și credea că poate îmbătrâni oamenii folosindu-și mintea. Suferea. Nu putea să mănânce sau să doarmă. Bolborosea cuvinte și aluneca într-o stare catatonică, a relatat New York Times.Și era cât pe ce să fie internată „la nebuni”. Dacă nu ar fi fost un medic adus pentru a analiza cazul ei, tânăra ar fi rămas, poate, și acum într-o secție de psihiatrie. În schimb, așa cum a povestit ea în cartea ei de memorii din 2012, s-a descoperit în cele din urmă că avea o boală neurologică rară – sau cel puțin nou descoperită atunci – encefalita autoimună, care apare pe fondul sistemului imunitar ce atacă creierul și care afectează mai mult femeile. Ea a fost doar a 217-a persoană din lume care a fost diagnosticată cu această afecțiune și printre primii care au primit un amestec de steroizi, perfuzii de imunoglobulină și plasmafereză, care ar fi contribuit la recuperarea ei, potrivit nytimes.com.
Afecțiunea de care ea suferea imită în mod normal simptomele altor afecțiuni, derutându-i astfel pe medici și inducându-i în eroare. Febră, stare de confuzie, pierderi de memorie, psihoză și convulsii – printre simptomele encefalitei cu anticorpi anti-receptor pentru NMDA.
Ce a salvat-o pe Susannah? Înainte de a fi internată, medicul Souhel Najjar a rugat-o pe Susannah să facă un desen cu un ceas. Ceea ce a desenat ea i-a arătat tot ce trebuia să știe: tânăra conturase toate cifrele pe partea dreptă a cadranului, ceea ce indica o boală neurologică.
Nu a trecut mult, iar Susannah a fost diagnosticată, astfel, cu encefalită autoimună. Nu era nebună, așa cum s-a crezut inițial. Dacă ar fi fost lăsată netratată, ea ar fi intrat în comă și ar fi murit, cel mai probabil. După ce a petrecut o lună în spital, tânăra s-a recuperat complet, și totul datorită unui simplu desen și a unui medic care a fost acolo la momentul potrivit.