Părinți de nota 10

Oana Pellea, mărturisiri sincere și emoționante până la lacrimi despre părinții ei. „Mama a fost dragostea vieții mele”

Au trecut patru decenii de la moartea marelui actor Amza Pellea, dar oamenii nu l-au uitat, căci fiica sa, Oana Pellea, a avut grijă să îi ducă numele mai departe. Pe lângă filmele și piesele de teatru înregistrate care s-au transmis din generație în generație, poveștile fiicei au contribuit la păstrarea amintirii sale în timp.

Amza Pellea fost căsătorit timp de 25 de ani cu iubirea vieții sale, Domnica Mihaela Policrat. Aceasta i-a fost alături din 1958 și până la moartea lui, care a avut loc în 1983. Din iubirea lor s-a născut Oana Pellea, îndrăgita actriță care a moștenit de la tată nu doar talentul scenic, ci și dorința de a da totul pe scenă.

Aceasta a avut o relație extraordinară cu ambii părinți și continuă să vorbească despre ei chiar și acum, la 61 de ani, împliniți pe 21 ianuarie 2023. Pe tată l-a pierdut când era mult prea tânără, la vârsta de 21 de ani, dar pe mamă a avut-o alături până în 2003.

„Am întrebat-o pe mama, la spital, în ultima zi a trecerii ei pe pământ: ce sa fac când o sa-mi fie dor de tine? Învață-mă! S-a uitat dur la mine și mi-a zis cu ochii verzi smarald: „Pupă-ți mâna!” Și-am înțeles că în carnea mea e ea, tata și toți ai mei. Am făcut-o, o fac și am tot timpul certitudinea ca sunt în mine: părinții, amintiri, Dumnezeu.

Toți sunt înghesuiți în mine. Ce minune! Mi-e dor deci de minunea din mine, pe care câteodată o uit, o pierd…În mine e mare înghesuială! Tot universul e înghesuit în mine!”, a spus ea în urmă cu mult timp și repetă această idee de câte ori are ocazia.

În 2023, cu doar o lună înainte de a se împlini 40 de ani de la plecarea lui Amza Pellea din această lume, fiica lui a vorbit deschis despre familie în podcastul „Fain&Simplu”. S-a confesat în fața lui Mihai Morar, care este gazda acestui podcast, și a povestit amintirile pe care le are cu părinții săi. Deși le simte lipsa și acum, la 40, respectiv 20 de ani de când au murit, reușește să se bucure că le simte și prezența adesea. Iată ce a dezvăluit:

„Îi simți prezența dacă atenția și iubirea ta este acolo. Nu ai cum să nu îi simți prezența. La tata e mult mai ușor să îi simt prezența, pentru că nu există zi de la bunul Dumnezeu să nu mă oprească lumea, sau un șofer de taxi, sau cineva pe stradă, și să îmi spună, cu lacrimi în ochi, „Nouă ne e dor de el”. Zi nu există! Ceea ce înseamnă că omul ăsta chiar a dăruit ceva. Dar ce a dăruit și de ce este iubit și astăzi sigur este pentru că a fost un actor excepțional. Sunt copii care îl iubesc, deși îl știu doar din filme. Sunt copii care întrebă de el. Anul ăsta se împlinesc 40 de ani de când nu mai e și se vorbește încă așa despre el. Și asta pentru că acest om a fost de o bunătate excepțională.

Analizându-și parcursul în această lume, Oana Pellea a conștientizat că și-a văzut tatăl mai mult pe micul ecran decât în viața reală. Din păcate, moarte l-a răpit de lângă ea mult prea devreme și nu a avut suficient timp să se bucure de sfaturile lui.

„Imaginați-vă că eu l-am văzut pe tata mai mult la televizor. Aveam 21 de ani, atunci când el a plecat puțin mai departe. Eu am 61 de ani. Deci, 40 de ani l-am văzut la film, pe peliculă. Dar, de 61 de ani, îl am în venele mele și stăm de vorbă tot timpul, îi cer sfaturi, e tot timpul cu mine și mă ajută. El când a plecat mi-a promis că, de fiecare dată când voi avea spectacol, va fi în sală.”, i-a dezvăluit lui Mihai Morar.

Actrița nu va uita niciodată că momentul în care Amza Pellea s-a stins a coincis cu perioada în care ea se pregătea pentru examenul de absolvire de la facultate. În ciuda acestei amintiri dureroase, vedeta reușește să vadă partea plină a paharului și chiar este foarte mândră că a putut duce numele tatălui mai departe. Iată ce a mai zis în cadrul aceluiași podcast:

„El a murit când eu am absolvit, deci examenul de diplomă l-am dat la două săptămâni după ce a murit el. Deci, de 40 de ani, fac această profesie. De 40 de ani, știu că generații întregi și-au „odihnit” ochiul pe mine, văzându-l pe tata. De 40 de ani, știu că iubirea pe care o simt din partea publicului se datorează în mare măsură iubirii pe care voi o aveți față de tata. Și de 40 de ani, sunt mândră, sunt foarte responsabilă să nu cumva să vă dezamăgesc în numele lui tata (…)

Tata nu a vrut să dau la teatru deloc, s-a supărat foarte tare. (…) Într-o zi, mi-a spus că nu e de acord, că o să am foarte mult de suferit, toată lumea o să vină să o vadă pe fata lui Amza Pellea și dacă fata lui Amza Pellea nu are talent, o să fie o dramă pentru mine, și are dreptate … ar fi fost … dar nu a fost așa.”

 

Lăsând în urmă toată durerea pe care a simțit-o, Oana Pellea se poate bucura acum de tot ce i-a fost dat să trăiască. A spus că se simte privilegiată că face parte din familia în care s-a născut și a vorbit extrem de frumos despre părinții săi. Ba mai mult, le-a făcut o declarație de dragoste extraordinară, care poate trece oricând dincolo de spațiu și timp.

„Am avut și am un privilegiu extraordinar de a avea din ambele părți o familie, un neam, de care sunt foarte mândră, de oameni cinstiți, oameni frumoși, oameni cu frică de Dumnezeu. E un mare privilegiu ăsta și îi mulțumesc Domnului în fiecare zi că am nimerit în neamul ăsta. (…). Mama a fost iubirea vieții mele, pe lângă tata. Am două iubiri ale vieții mele. Am mai avut eu iubiri, dar nu sunt iubirile vieții mele.”, a mai dezvăluit marea actriță.

 

Nu-i așa că este impresionant modul în care actrița se raportează la părinții ei trecuți în neființă? Nu oricine are puterea de a se încărca întotdeauna cu energie pozitivă când se gândește la cineva care nu mai este. Se pare însă că Oana Pellea a învățat în timp să își transforme suferința în împlinire sufletească, fiindcă amintirile pe care le are au ajutat-o să își aline dorul.