Părinți de nota 10

8 nuci pe zi ne pot salva viața – Împiedică îngroşarea arterelor şi previn bolile de inimă

Nucile sunt un aliment delicios și hrănitor, încărcat cu substanțe nutritive valoroase și beneficii pentru sănătate. Studiile au arătat că consumul regulat de nuci poate avea un impact semnificativ asupra sănătății inimii și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Iată de ce 8 nuci pe zi pot fi o alegere înțeleaptă și ne pot salva viața:

Sursă bogată de grăsimi sănătoase: Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6. Aceste grăsimi esențiale sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății inimii, ajutând la reducerea inflamației și a nivelului de colesterol rău (LDL).

Scad nivelul colesterolului: Consumul regulat de nuci a fost asociat cu o reducere semnificativă a nivelului de colesterol total și a trigliceridelor din sânge. Grăsimile nesaturate din nuci pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și la scăderea colesterolului rău, protejând astfel inima de boli cardiovasculare.

Bogate în antioxidanți: Nucile sunt o sursă importantă de antioxidanți, precum polifenolii, vitamina E și seleniul. Acești antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor inimii de stresul oxidativ și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Reglează tensiunea arterială: Consumul regulat de nuci poate contribui la menținerea tensiunii arteriale la niveluri sănătoase. Potasiul din nuci ajută la reducerea tensiunii arteriale și la menținerea echilibrului hidric în organism.

Îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge: Substanțele nutritive din nuci pot ajuta la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge și la menținerea elasticității acestora. Astfel, se reduce riscul de formare a cheagurilor și de îngroșare a arterelor.

Scad inflamația: Consumul regulat de nuci poate ajuta la reducerea inflamației cronice, care este asociată cu afecțiuni cardiovasculare și alte boli cronice. Proprietățile antiinflamatorii ale nucilor contribuie la protejarea sănătății inimii.

Sunt o sursă excelentă de proteine și fibre: Nucile conțin proteine de calitate și fibre, care contribuie la menținerea senzației de sațietate și la reglarea glicemiei. Acest aspect poate fi benefic în menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și prevenirea diabetului de tip 2.

Promovează pierderea în greutate: Contrar ideii greșite că nucile îngrașă, studiile au arătat că consumul moderat de nuci poate fi asociat cu o mai bună gestionare a greutății și cu scăderea riscului de obezitate. Grăsimile și proteinele din nuci dau senzația de sațietate, ceea ce poate reduce consumul excesiv de alimente.

Este important să menționăm că nucile trebuie consumate în cantități moderate, deoarece sunt bogate în calorii. Opt nuci pe zi sunt o cantitate recomandată pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive și pentru a proteja sănătatea inimii. În general, o dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase și un stil de viață activ sunt cheia pentru menținerea unei inimi sănătoase și a unei vieți pline de vitalitate.