Părinți de nota 10

Dr. Magdalena Ciobanu: Cancerul de plămâni nu doare, nu are simptome decât în cazuri foarte avansate”. Când e tusea un semn de alarmă

În 2013 aproape 11. 000 de români au fost diagnosticați cu cancer pulmonar, însă pot fi mai mulți care nu știu că au boala deoarece cancerul pulmonar nu doare, nu are simptome decât în faze foarte avansate.

”La persoanele care fumează, boala rămâne foarte mult timp neglijată pentru că produce metastaze iute, atunci mulți sunt diagnosticați cu cancer la nivelul altor organe, diagnosticul se face prin metastazele cancerului pulmonar. Poate numărul nu pare atât de mare, având în vedere că în fiecare an, 1 milion de români sunt descoperiți cu boli cardiovasculare, problema e că e afectată calitatea vieții, durata de viață este dramatic scurtată, iar diagnostiocul vine de foarte multe ori brusc, neașteptat. Un alt motiv pentru care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți această boală e că apare la vârste din ce în ce mai tinere, adică de la 35-45 de ani”, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar penumolog, în cadrul interviului LiveDoc.

Simptomele cancerului pulmonar nu sunt foarte specifice, mai ales în cazul fumătorilor. Un fumător tușește, toți fumătorii tușesc. Tusea nu arată neapărat existența unui cancer pulmonar, dar în orice caz, poate fi un simptom al altor boli pulmonare, tusea nu e normală.

Dacă această tuse se acompaniază de o expectorație și chiar dacă expectorația e de dimineață și fumătorul consideră că este normal, nu e normal. Poate să nu aibă cancer dar dacă expectorația, e un semnal de alarmă.

Pe de altă parte, o scădere în greutate nedorită, fără să fi făcut un efort în această privință, cu oboseală, cu o lipsă de chef de orice, pot semnele unui cancer de plămâni. Plămânul doare doar când e afectată pleura, când sunt afectate coastele, când sunt afectați mușchii intercostali. Nu putem spune că durerea toracică e un simptom de cancer.

”Eu le recomand fumătorilor ca în cazul în care simt că se schimbă ceva cu starea lor, că se schimbă caracteristicile tusei, că tușesc mai mult, că tușesc mai des, că se trezesc noaptea, că se schimbă ceva cu expectorația, cu starea lor generală, să adreseze medicului de familie”, a completat medicul pneumolog.