Părinți de nota 10

Supa de găluște făcută după rețeta bunicii – Ce punea ea ca să-i dea gust bun

Ciorbele, borșurile, dar și supele se află printre cele mai preferate preparate care se gătesc în bucătăriile românilor. Acestea sunt foarte sănătoase, foarte hrănitoare, au toate gusturi minunate și niște arome deosebite.

Foarte rar există prânz care să se petreacă fără vreunul dintre aceste tipuri de bucate. Din legume, cu carne de pui mai slabă sau de porc ca să fie mai grasă, acestea pot fi de aproape orice fel și se consumă extrem de repede.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă pentru un fel ce supă foarte special datorită ingredientelor din conținutul său pe care nu le mai găsești și în alte feluri de mâncare. Așa cum ți-ai putut da bine seama este vorba despre supă de găluște.

Este un fel de mâncare cu o istorie foarte veche, care ne aduce mereu cu gândul de bunici și de vacanțele acolo unde aveam parte de tot ce e mai bun și mai sănătos. Când vrei termina să pregătești rețeta propusă de noi vei vedea că găluștele îți vor ieși foarte pufoase, iar gustul va fi unul intens.

Vei avea nevoie de jumătate de kilogram de tacâmuri de pasăre, de o rădăcină de păstârnac, o rădăcină mai mică de țelină, de un morcov, de o ceapă, de o frunză de dafin, de o legătură de pătrunjel, de sare și de piper pentru condimentat.

Ca să faci găluștele vei folosi două ouă, de șapte linguri de griș, de o lingură de ulei și de sare.

Începe prin a fierbe tacâmurile pentru aproximativ zece minute. Așteaptă să se ridice spuma la suprafață și apoi scoate-o din vasul de pe foc. Adaugă în supa curată deja, legumele, pe care le-au curățat și pe care le-ai tăiat cubulețe mai mari.

Tot acum trebuie să pui și foaia de dafin și pătrunjelul. Pune sare și piper până obții gustul dorit și lasă oala pe foc până atunci când vor fierbe atât legumele cât și tacâmurile.

Până atunci însă freacă ouăle cu ulei și cu sare, și după aceea toarnă în ploaie grișul în oală. Pune atât de mult griș până obții o smântăna mai groasă. Pune o lingură în supă ca să nu fie foarte rece și cu ajutorul acesteia adaugă găluștele în supă.

Pune un capac peste oală și las-o la fiert cam zece minute la un foc mai mic. După ce oprești aragazul poți servi imediat supa de găluște, dar înainte de aceasta toacă mărunt pătrunjelul și pune-l în oală.