Părinți de nota 10

Oamenii de știință explică 12 dintre cele mai importante beneficii ale „laptelui de aur” consumat în fiecare seară înainte de somn

Turmericul (Curcuma) este un condiment galben-auriu utilizat în rețetele de curry din Asia, fiind înrudit cu ghimbirul. Are un gust iute-amărui, dar și aromatic. Turmericul este un bun antiinflamator, antioxidant și are proprietăți anticancerigene, ceea ce îl face perfect pentru introducerea lui în orice dietă.

Dacă nu ești un fan al curry-ului, turmericul cu lapte este cea mai bună și sănătoasă opțiune.

Turmericul cu lapte mai poartă și denumirea de laptele de aur („golden milk”) care se realizează prin infuzie fie de turmeric uscat, fie cu rădăcini proaspete de turmeric cu lapte. Indienii folosesc laptele de aur pentru tratatrea diferitelor boli sau îl folosesc pur și simplu ca tonic.

Această băutură este ușor de realizat și este foarte delicioasă, laptele absorbind cea mai mare parte din proprietățile picante ale turmericului.

Iată 12 beneficii ale laptelui de aur:

Laptele de aur susține sistemul imunitar

Turmericul cu lapte este un excelent tonic pentru îmbunătățirea și menținerea imunității organismului, în special de către persoanele care muncesc într-o colectivitate și pentru copiii care au tendința de a răci des. Datorită efectului antiviral, este foarte bun de introdus în dieta zilnică, mai ales în perioadele reci.

Dacă ești predispus la boli infecțioase, este recomandat un pahar de turmeric cu lapte dimineața, pe stomacul gol, sau un pahar înainte de culcare.

Vindecă tusea și răcelile

Laptele de aur este un remediu comun folosit pentru perioadele de gripă, răceală și infecții ale tractului respirator. Proprietățile antivirale și antibacteriene ale turmericului combat infecțiile, în timp ce proprietățile antiinflamatoare ajută la ameliorarea simptomelor. O cană caldă de turmeric cu lapte oprește senzația de tuse și oferă un somn liniștit și odihnitor.

Un bun remediu pentru problemele digestive

Turmericul sau curcuma este folosit în foarte multe rețete de mâncare datorită proprietăților de îmbunătățire a digestiei, stoparea gazelor și eliminarea stărilor de arsură la stomac în urma refluxului gastric. În zonele foarte populate, unde viermii intestinali se găsesc cel mai mult la copii, laptele de aur vine în ajutorul rezolvării acestei probleme.

Tonic pentru ficat

Testele de laborator și studiile în acest domeniu au demonstrat că substanța activă din turmeric, curcuminul, previne și vindecă ciroza hepatică și ficatul gras. Acțiunea hepatoprotectoare și detoxifiantă a curcuminului reduce impactul rănilor provocate la nivelul țesutului ficatului de către substanțele toxice.

Un excelent purificator de sânge

Turmericul este un excelent agent detoxifiant. Organismul uman se luptă zi de zi cu diverse toxine care pot afecta atât vasele de sânge, cât și celelalte țesuturi în care ajunge sângele contaminat. Acest condiment auriu ajută la eliminarea impurităților din sânge prin îmbunătățirea funcționării ficatului.

Îmbunătățirea aspectului pielii

Curcuma îmbunătățește textura pielii, oferindu-i un aspect catifelat, reduce ridurile, semnele îmbătrânirii și acneea. Consumul regulat de lapte de aur are ca rezultate retragerea urmelor lăsate de eczeme.

Vindecă bolile autoimune

Sistemul imunitar are capacitatea de a ne proteja împotriva bolilor autoimune. Uneori, acesta se întoarce împotriva noastră, fără nici un motiv, și rezultă boli precum artrita reumatoidă, psoriazisul, lupusul, sclerodermia etc. Turmericul cu lapte ajută la întărirea sistemului imunitar și la reglarea acestuia, astfel încât să nu existe riscul apariției unei boli autoimune.

Remediu pentru durerile de cap

O cană caldă de turmeric cu lapte ameliorează migrenele, indiferent dacă sunt de natură sinusală sau doar din cauza stresului. Curcuminul crește fluxul de mucus, ajută la drenarea sinusurilor și îmbunătățește circulația sângelui.

Reduce durerea artritică

Pentru durerile cauzate de artrită, curcuma este bună atât pe plan extern, prin ungerea zonei afectate cu acest condiment, dar și pe plan intern, însă nu se amestecă cu lapte de origine animală, ci cu lapte de cocos.

Îmbunătățirea sistemului reproducător al femeii

Turmericul acționează ca un fitoestrogen blând, care stimulează sănătatea sistemului reproducător, crescând fertilitatea femeilor care se luptă cu insuficiența hormonală. De asemenea, este un stimulent uterin care ameliorează durerile menstruale, însă este de evitat în perioada sarcinii.

Are proprietăți anticancerigene

Curcumina are proprietăți de distrugere a celulelor canceroase și de prevenție a acestora. Laptele de aur luptă împotriva cancerului de sân, prostată, piele, colon etc.

Ajută la un somn odihnitor

Pentru a alunga insomia, bea un pahar de lapte cald cu turmeric înainte de culcare. Acesta stimulează creierul pentru producerea de serotonină, inducând astfel senzația de somnolență.

„Golden milk” este ușor de preparat și este foarte delicios, laptele absorbind cea mai mare parte din proprietățile picante ale turmericului. Iată o rețetă simplă pentru o băutură cu atât de multe beneficii:

Jumătate de linguriță de turmeric sau o bucățică de turmeric proaspăt

O cană de lapte

Jumătate de cană de apă

2-3 boabe de piper

Toate ingredientele se fierb, amestecându-se constant timp de 10 minute. Această rețetă este doar pentru o cană. Pentru porții duble sau triple se înmulțește cantitatea de ingrediente.