Bogată în vitamine şi fibre, mămăliga este un bun înlocuitor pentru pâine (în special, pentru diabetici), protejează stomacul şi ficatul, reduce colesterolul, tratând, de asemenea, bronşitele şi răcelile.
În prezent, mămăliga este o specialitate a bucătăriei româneşti, însă puţini sunt cei care cunosc cu adevărat calităţile terapeutice ale preparatului, deloc de neglijat.
Cum se prepară mămăliga?
Ingrediente
O cană de mălai; 3 căni de apă (măsurată cu aceeaşi cană); 3 linguri ulei (opţional); 1 linguriţă de sare
Metodă de preparare
Într-un ceaun de fontă sau într-un vas cu pereţii groşi, se pune la fiert apa împreună cu sarea şi uleiul. Când apa începe să fiarbă, se reduce temperatura focului, amestecând constant cu telul, turnând şi încorporând mălaiul.
Când mălaiul începe să se umfle şi mămăliga se îngroaşă, focul se reduce la minimum, amestecând timp de aproximativ 10-15 minute. După aceasta, focul se opreşte, iar mămăliga se lasă să respire puţin sau se toarnă în forme, în cazul în care se doreşte a fi folosită în scop creativ.
Răcelile cedează cu mămăligă
Atunci când răcelile nu cedează la nici un tratament, medicina populară românească apelează la cataplasma cu mămăligă, care vindecă bronşita acută, gripa, pneumonia şi tusea cronicizată.
Aceeaşi aplicaţie este recomandată şi pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor (în zona rinichilor), şi ca remediu rapid pentru anexite şi cistite (pe zona inferioară a abdomenului).
Cataplasme cu mămăligă caldă
Pe pieptul bolnavului se pune un tifon, iar pe acesta se întinde uşor un strat gros de mămăligă cât mai fierbinte (cât se poate suporta), însă fără posibilitatea de a produce opăriri.
Deasupra stratului de mămăligă caldă se pune un material impermeabil şi o pătură călduroasă, pentru a păstra temperatura. Cataplasma se lasă să acţioneze timp de jumătate de oră, după care se îndepărtează. Alte modalităţi prin care mămăliga poate fi considerată un remediu natural cu calităţi terapeutice preţioase constau în:
Prevenirea obezităţii
Datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa, mămăliga se transformă într-un aliment ce conferă o senzaţia de saţietate extrem de rapidă, prevenind îngrăşarea sau obezitatea.
Consumul regulat de porumb, în acest caz, mămăligă, reduce considerabil problemele generate de hipotiroidie, precum îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental.
Uşurarea evacuării bilei
Atunci când pâinea este înlocuită de mămăligă, asezonată cu multe salate de crudităţi, există posibilitatea tratării dischineziei biliare, dispepsiei, colecistitei.
Studiile au arătat că porumbul, care are şi efecte antiinflamatoare biliare, măreşte secreţia de bilă, facilitând evacuarea sa.
Dezvoltarea fibrei musculare
Alături de asocieri alimentare corecte şi exerciţii fizice, mămăliga poate fi privită ca un ajutor de nădejde pentru sportivii de performanţă.
Potrivit fiziologului spaniol E.A. Rodriguez, anumite substanţe din mălai, precum acidul palmitic şi cel arahidonic, au un rol important în dezvoltarea fibrei musculare.
Ameliorarea gastritei hiperacide şi ulcerului
Înlocuirea pâinii cu mămăligă caldă poate duce la ameliorarea gastritei hiperacide şi ulcerului. Pe lângă efectul de reducere a acidităţii, mălaiul are o acţiune uşor calmantă şi sedativă.
Conform studiilor de nutriţie şi biochimie alimentară, consumul frecvent de mămăligă ameliorează, de asemenea, reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita, metroanexita, hepatita, litiaza renală.