Zahărul în exces, chiar şi cel din fructe, ne poate crea probleme de sănătate. În cazul femeilor, este recomandat să nu se depăşească 26 de grame de zahăr pe zi, iar în cazul bărbaţilor, 36 de grame. Zahărul în exces, inclusiv cel din fructe, poate duce la:
– apariţia cariilor dentare;
– îngrăşare;
– creşterea nivelul trigliceridelor – care favorizează formarea colesterolului „rău“ şi apariţia bolilor de inimă;
încetinirea metabolismului; secreţia de insulină este frânată de pancreas, apărând astfel riscul de diabet sau de complicaţii ale acestei afecţiuni.
Pentru a preveni astfel de probleme, este bine să includem în alimentaţie fructe cu un conţinut redus de zahăr (mai puţin de 9 grame de zahăr la 100 de grame).
Avocado
Fructul de avocado conţine doar 0.9 grame de zahăr, adică aproape deloc. Poate fi inclus în salate sau consumat pe pâine. Bogat în grăsimi mononesaturate, exoticul fruct ajută la creşterea nivelului de colesterol ‘’bun’’ (HDL) în organism. Totodată, conţine luteină, un antioxidant benefic sănătăţii pielii şi a părului, precum şi alţi nutrienţi care previn instalarea artritei.
Grapefruitul roz
Conţine 6.2 grame de zahăr la 100 de grame de fruct. Este plin de fibre şi vitamina A. De asemenea, elimină toxinele din organism, astfel că nu ar trebui exclus din nicio cură de detoxifiere.
Lămâile
Sunt foarte bogate în vitamina C şi conţin doar 2.5 grame de zahăr. Lămâile curăță organismul, energizează, fiind ideale în curele de detoxifiere.
Merele
Abundă în vitamina C şi fibre, sunt surse slabe de calorii şi carbohidraţi. Un măr mic conţine 54 kcal şi 14 grame de carbohidraţi. Coaja furnizează fibre necesare unei bune digestii şi antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi şi previn îmbătrânirea prematură.
Kiwi
Fructele de kiwi sunt alternative alimentare pentru o dietă săracă în carbohidraţi. Un kiwi mare conţine aproximativ 56 kcal şi 13 grame de carbidrati, ca de altfel, cantităţi importante de potasiu, fibre şi vitamina C.
Perele
O pară de mărime medie are aproximativ 100 de calorii. Au indice glicemic scăzut, astfel că zahărul din ele este absorbit mai lent de organism, ceea ce ţine sub control poftele alimentare nesănătoase.
Portocalele
Au un indice glicemic redus. O portocală medie conţine aproximativ 62 de kcal şi 15 grame de carbohidraţi. Totodată, completează generos aportul de acid folic şi potasiu, mineral care reglează presiunea arterială.
Lime-ul, clementinele, mandarinele, lămâile şi pomelo fac parte din categoria citricelor permise celor care vor să reducă aportul de zahăr din dietă sau bolnavilor de diabet.
Căpşunile
Conţin 5.8 grame de zahăr la 100 de grame de fruct, fiind incluse în lista celor mai sănătoase surse vegetale de fitonutrienți, vitamine şi minerale. Mai conţin antocianine cu efect analgezic, care blochează acţiunea unor compuşi chimici ce cresc nivelul inflamațiilor în organism.
Prunele
La 100 de grame de prune se găseşte un conţinut de zahăr de 7.5 grame. Conţin fibre, potasiu, vitamina A, vitamine din complexul B, magneziu, vitamina E, calciu, magneziu, fier şi vitamina C. Prunele accelerează tranzitul intestinal şi au efect laxativ.