Ați fi surprins, dar stresul și problemele de sănătate mintală afectează mai mulți oameni decât ați crede. De exemplu, numai în SUA, peste 70% dintre oameni iau în prezent un medicament pe bază de rețetă în fiecare zi și peste 50% iau până la 2 medicamente pe bază de rețetă.
Se estimează că până la 25% din populație suferă de un anumit tip de problemă psihologică, cum ar fi stresul, anxietatea, frica sau depresia.
Dr. Jennifer Sauver spune că acesta este principalul motiv pentru care antidepresivele sunt acum unul dintre cele mai des prescrise medicamente.
Efectele secundare ale medicamentelor pentru stres și anxietate
Problema cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi benzodiazepinele, este că acestea au un număr mare de efecte secundare. Acestea variază de la halucinații până la gânduri de sinucidere.
În plus, efectele secundare includ următoarele simptome:
dificultăți de mers
dificultăți de vorbire
vorbire greoaie
îngălbenirea pielii și a ochilor
lacune de memorie
pierderea coordonării
chiar și convulsii
Prin urmare, în loc să luați aceste medicamente periculoase, încercați unele dintre următoarele plante. Acestea vă vor ajuta să gestionați stresul înainte de a fi nevoie să apelați la medicamente.
1. Floarea pasiunii
Această floare exotică și cu miros dulceag este folosită de foarte mult timp pentru a face un ceai care ameliorează simptomele anxietății, isteriei, convulsiilor și insomniei.
Principalul său efect constă în proprietățile sale sedative. Potrivit oamenilor de știință, floarea pasiunii crește nivelul de acid gama aminobutiric din creier. Această substanță vă ajută să vă simțiți relaxat prin reducerea activității anumitor celule cerebrale.
Puteți folosi această plantă în locul oxazepamului și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la efectele secundare sau la impactul asupra abilităților cognitive sau a concentrării.
2. Rhodiola rosea
Aceasta este o plantă care face parte din medicina populară din Scandinavia și China. Ajută la combaterea oboselii și promovează sentimentele de fericire.
Sistemul nostru nervos simpatic este cel care controlează respirația profundă, ritmul cardiac, greața, amețelile sau frisoanele. Ei bine, cultura de piatră ajută la controlul activității acestui sistem.
Un alt lucru pe care îl oferă este stimularea producției de serotonină. Acesta este hormonul care ne face fericiți și relaxați.
3. Lavanda
Levănțica este o plantă binecunoscută din aromaterapie. Se utilizează în tratamentul natural al tulburărilor nervoase și al depresiilor ușoare până la moderate. Cu toate acestea, lavanda poate face mult mai mult decât atât.
De asemenea, are efecte protectoare asupra nervilor, stabilizează starea de spirit și controlează bolile de origine neurologică.
Lavanda este sigură pentru consumul direct, chiar și pentru aplicarea pe piele. Există mai multe moduri de a o lua:
bea ceai de levănțică
adăugați câteva picături de ulei esențial de levănțică în baie
puneți o mână de flori de lavandă în pernă
4.
Ginsengul indian face parte din medicina ayurvedică și a devenit popular în tratamentul agorafobiei (o tulburare de anxietate care se manifestă ca o teamă de lucruri obișnuite, în special de a fi în spații diferite).
Există un studiu din 2012 care a arătat că ashwagandha ajută la reducerea semnificativă a nivelului de cortizol, hormonul stresului, în sânge. Îl puteți lua într-o varietate de moduri, cel mai frecvent fiind sub formă de suplimente alimentare. Cu toate acestea, este mai eficient pentru relaxare sub formă de ceai.
5. Mușețel
Dacă doriți să adormiți mai ușor, beți o ceașcă de ceai de mușețel seara, înainte de a merge la culcare. Potrivit mai multor studii, această floare ajută și în cazul atacurilor de anxietate și al depresiei.
Mușețelul conține următoarele ingrediente active:
alfa-bisabolol
apigenină
luteolină
6. Vanilie
Simplul miros de vanilie vă poate relaxa aproape instantaneu. Potrivit unui studiu, parfumurile de tip vanilie au reușit să reducă stările de anxietate cu până la 63%, comparativ cu utilizarea umidificatoarelor.
Nu e de mirare de ce vanilia este atât de des adăugată la creme, lumânări și produse de baie.
7. Valeriană
Valeriana poate fi consumată într-o varietate de moduri pentru probleme cu dureri de cap, anxietate și insomnie. Se administrează de obicei sub formă de ceai sau pastile ca supliment alimentar.
Din cauza mirosului său pătrunzător și puternic, se recomandă să o luați rapid. Luați apoi o linguriță de miere sau un sirop pentru a spăla gustul său în gură după aceea.
8. Sunătoare
Sunătoarea este o plantă pe care o puteți găsi în aproape toate magazinele de produse naturiste. S-ar putea chiar să crească în grădina ta.
Dr. Klaus Linde (medic la Universitatea Tehnică din Munchen) susține că această plantă are efecte similare cu cele ale antidepresivelor precum Prozac în ceea ce privește eficiența. În comparație cu antidepresivele, însă, nu are efecte secundare negative.
Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă, deoarece sunătoarea afectează efectele altor medicamente. Prin urmare, dacă luați medicamente, ar fi bine să vă consultați medicul înainte de a-l consuma. Acest lucru este valabil mai ales dacă luați contraceptive hormonale.
9. Balsam de lămâie
Balsamul de lămâie nu numai că poate ameliora stresul și anxietatea, dar poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor care suferă de demență.
În comparație cu medicamentele, nu este doar o alternativă mult mai ieftină, ci și mai sigură. În plus, puteți cultiva cu ușurință balsam de lămâie acasă.
În general, îmbunătățește calmul, funcția de memorie și atenția.
10. Rosemary
Rozmarinul este o plantă cu efecte protectoare asupra celulelor nervoase și are și un gust deosebit. Poți să o mănânci sau să o miroși.
Vă poate ajuta în multe feluri – îmbunătățește capacitățile cognitive, memoria și performanța. În plus, ameliorează și tensiunea nervoasă.
Concluzie
Pentru tratamentele care conțin substanțe active cu potențial de a afecta corpul uman și sistemul nervos, este bine să vă consultați în prealabil medicul.
Acest lucru este valabil și pentru substanțele naturale descrise mai sus, deoarece multe dintre ele au interacțiuni cu medicamentele clasice, al căror efect îl pot slăbi sau amplifica.