Fie că îi citești copilului o poveste sau că îl încurajezi să citească zi de zi, cărțile sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea abilităților sale lingvistice și pentru succesul său academic. Cărțile pentru copii îi ajută pe micuți să își dezvolte vocabularul, precum și abilitățile de comunicare și ascultare prin simpla expunere la cuvinte noi. Aceste abilități sunt esențiale pentru succesul lor școlar și îi poți asigura copilului tău acest succes citindu-i povești încă de la o vârstă fragedă.
Cărți pentru copii – principalele beneficii pe care le oferă
Sunt numeroase carti pentru copii din care poți alege, de la povești de noapte bună, basme, romane clasice și până la fabule și poezii. Indiferent ce cărți vei alege, lectura va aduce beneficii semnificative în viața copilului tău. Principalele beneficii includ:
- susținerea dezvoltării cognitive
- îmbunătățirea abilităților lingvistice
- pregătirea pentru succesul academic
- îmbunătățirea puterii de concentrare
- dezvoltarea disciplinei personale
- cultivarea dragostei pentru carte.
Cărți copii – susțin dezvoltarea cognitivă
Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit că lectura îmbunătățește abilitățile cognitive ale copiilor. Dezvoltarea cognitivă se referă la capacitatea copilului de a gândi și de a înțelege. Scopul celor mai multe carti copii este acela de a susține procesul de gândire, inclusiv amintirea informațiilor învățate, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor. Citindu-i sau încurajându-l să citească, copilul va începe să își formuleze gânduri despre lumea care îl înconjoară, va procesa informațiile noi și își va dezvolta inteligența, raționamentul, limbajul, concentrarea și memoria.
Caută edituri pentru copii pentru a susține dezvoltarea abilităților lingvistice
Cele mai multe edituri pentru copii propun colecții cuprinzătoare de cărți care se adresează diferitelor categorii de vârste, abilități și interese. Încă din primele luni de viață, este recomandat să îi citești zilnic copilului tău. Astfel, îl vei ajuta să dobândească noi achiziții lingvistice, de comunicare, sociale și de alfabetizare. Atunci când îi citești copilului tău, îi stimulezi acea parte a creierului care îi permite să înțeleagă semnificația limbajului și îl ajută să dezvolte abilitățile cheie.
Nu în ultimul rând, atunci când îi citești copilului tău o poveste, îl familiarizezi cu limbajul cărților, care diferă de limbajul pe care el îl aude în viața de zi cu zi. Fie că este o poveste sau un basm, limbajul din cărți este mai descriptiv și folosește structuri gramaticale mai formale. Familiarizarea cu acest limbaj contribuie la succesul său academic.