Părinți de nota 10

Un nou proiect de lege. Pensionare mai devreme, pentru o categorie de români

Senatorii din țara noastră au adoptat tacit un nou proiect de lege. Este vorba despre propunerea legislativă prin care o categorie de angajați vor putea ieși mai devreme la pensie. Iată despre ce români este vorba.

Dansatorii și balerinii vor putea ieși mai devreme la pensie

Noile schimbări notate în Legea pensiilor au fost adoptate tacit de membrii Senatului României. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost depășit cu mult termenul de dezbatere și adoptare al legii. În acest sens, conform proiectului actual de lege, dansatorii și soliștii de balet ar putea ieși mai devreme la pensie, la fel cum se întâmplă și în cazul balerinilor și acrobaților.

Au existat multe dezbateri pe marginea acestui proiect, însă la final, senatorii au ales să adopte decizia. În curând, aceasta va intra în vigoare.

Până în aceste momente, dansatorii și soliștii de balet nu aveau parte de reducerea vârstei de pensionare. Din acest motiv, inițiatorii proiectului de lege au transmis de mai multe ori, dar și în expunerea de motive, că este nevoie de această modificare.

S-a decis această schimbare luând în considerare că pe măsură ce înaintează în vârstă, cei care activează în aceste domenii pot întâmpina probleme legate de condiția fizică,. În acest fel pot să apară accidentări grave, ba mai mult, accidentări ce pun viața acestor români în pericol.

„Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliștilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face față prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaților dansatori din instituțiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceștia se află cel puțin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, au precizat inițiatorii proiectului de lege.