Părinți de nota 10

Mirela Retegan: Exista viață dincolo de examen! Câți părinți au curajul să le spună copiilor lor că nu trebuie să ia cea mai mare notă din clasa, din școală, din cartier, oraș sau țară

Mirela Retegan împărtășește, pe pagina ei de Facebook, experiența sa, despre presiunea la care s-a supus pentru a avea rezultate bune la examenele școlare, concluzionând că mai bine de jumătate din programă nu te pregătește nici pentru carieră nici pentru viața.
_____________________

”Există viață dincolo de examen!

Eu nu am luat totate examenele pe care le-am susținut. Ba chiar am picat de câteva ori rău de tot. Examene care pentru alții pot părea decisive, eu le-am ratat.

Am fost sub linie la examenul de admitere în liceu. Am dat admitere la Cluj la Pedagogic. Eram 700 pe 20 de locuri. Nu am fost printre cei 20. Iar repartiția m-a trimis la Dej la ultimul liceu din oraș, liceul Agricol profil mecanică. Ultimul, ultimul, ultimul liceu adică tot ce putea fi mai rău. Sigur că eram copii foarte buni respinși cu medii mari de la licee foarte bune si cu locuri putine dar nu eram vârfuri.

În vremurile acelea aveam câteva variante să facem o meserie: sanitar, pedagogic, economic… și cam atât.

La treaptă m-am străduit foarte, foarte,foarte tare și am intrat pe cele 40 de locuri de la filologie după care am stat 3 luni prin spitale, urmând să descopere doctorii de la ce făceam crize de spasmofilie.

Într-un târziu, după ce am ajuns de câteva ori la urgență la un pas de moarte au acceptat că alergiile mele nu erau declanșate nici de lapte, nici de ouă, nici de zahăr ci de emoții.

Orice bucurie sau tristețe care îmi aduceau în corp mai multă adrenalină, îmi făceau atât de mult rău că puteam ajunge la urgență cu față umflată și la un pas de asfixiere.

Am pus atâta presiune pe mine până când m-am îmbolnăvit, disperată să merg pe drumul pe care mi-l arătau condițiile, fără să pot să mā gândesc la faptul că eu am drumul meu.

M-a costat mult prea mult să repar ceea ce s-a stricat în echilibrul meu din cauza acestor presiuni. Și-am înțeles că un examen nu-ți asigură viața, dar poate să ți-o țină agățată de un fie de păr.

Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil. Cred că mai bine de jumătate din programa școlară nu te pregătește nici pentru carieră nici pentru viața .

Câți părinți au curajul să le spună copiilor lor că nu trebuie să ia cea mai mare notă din clasa, din școală, din cartier, oraș sau țară. Eu aș vrea să le spuneti că v-ați bucura să ia cea mai mare notă pe care o pot lua, astăzi. Și că orice subiect ar fi, să nu uite că nu e subiectul vieții ci viața e subiectul care o să-i supună la muuuulte examene, de acum înainte.

Dați-le cea mai sinceră și puternică îmbrățișare și afișați-vă pe chip cel
mai liniștitor zâmbet.

Până la urmă, dincolo de orice examen, ii vreți sănătoși.

Bafță copii! Să fiți inspirați și să vă amintiți tot ce ați învățat”, a scris Mirela Retegan pe pagina sa de Facebook.