Părinți de nota 10

Alexandru Rafila: „Revenirea copiilor în școli nu reprezintă o problemă de sănătate publică”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a acordat un interviu în exclusivitate echipei News Hour with CNN, despre situaţia actuală a Omicron în România, în ce stadiul e proiectul cu certificatul verde, dar şi ce se întâmplă cu faptul că nu mai sunt teste în şcoli.

Mai multe măsuri de urgență au fost luate astăzi în ședința de Guvern – măștile FPP2 ar putea deveni obligatorii în România, de asemenea, elevii ar putea primi în școli măști gratuite, testele elevilor s-ar putea face în școli și există posibilitatea alternării programului de lucru atât, atât la stat cât și la privat.

Iată ce spune ministrul Sănătății despre noile măsuri ce ar putea fi implementate în țara noastră.

„Suntem în mod evident într-o perioadă constantă a numărului de cazuri, din fericire nu este foarte rapidă în aceste zile, dar asta nu înseamnă că putem să răsuflăm ușurați. Nu putem exclude o creștere accelerată în săptămânile următoare.

Performanța testării a fost de 1 la 100.000, deci din 100.000 de copii testați a fost detectat un caz de infecție, asta a fost proporția. Și hai să spunem că făceam astăzi testele și am fi descoperit 10 sau 20 de copii infectați din rândul tuturor copiilor care au început școala astăzi. Deci nu putem să discutăm despre o problemă de sănătate publică.

În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.” – a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o şedinţă de lucru cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19, în cadrul căreia s-a analizat eficienţa programelor de testare a elevilor şi posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă şi oferirea de măşti gratuite copiilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în şcoală.