Părinți de nota 10

Cum arată doamna cu porumbei din Singur Acasă la ani buni de la filmări. E o prezență discretă. Ultimele poze cu actrița de Oscar | FOTO

Brenda Fricker este actrița irlandeză care a interpretat rolul „doamnei cu porumbei” din „Singur acasă 2 – Pierdut în New York”, în 1992. Ea are 76 de ani acum. Iată prin ce a trecut de-a lungul timpului atât în ceea ce privește cariera, cât și viața personală, care nu a fost lipsită de situații nefericite.

Brenda Fricker a interpretat un rol magistral în „Singur acasă 2 – Pierdut în New York”, dar mai are o reușită în palmares: ea este prima actriță irlandeză care a obținut un Premiu Oscar.

Cu toate acestea, deși e industria care a făcut din ea un star, artista n-a avut niciodată o părere prea bună despre lumea filmului, potrivit presei de peste hotare.

Brenda Fricker s-a născut pe 17 februarie 1945 în Dublin și n-a avut o viață ușoară. Actrița a dezvăluit că în copilărie a fost bătută de nenumărate ori de mama ei, un prieten de familie a abuzat-o sexual, iar ulterior s-a căsătorit cu un bărbat alcoolic și a pierdut câteva sarcini.

La un moment dat, la mult timp după traumele din copilărie, actrița a declarat pentru The Independent: „Am avut o relație cumplită cu mama. Am 64 de ani acum și încă învăț cum să o iert. Poate că totul s-a întâmplat pentru că era bipolară, o maniacă depresivă (…). Era violentă, foarte violentă”.

Când l-a întâlnit pe producătorul TV Barry Davies, a fost dragoste la prima vedere. O dragoste intensă, dar presărată deseori cu momente de amărăciune. Actrița a fost căsătorită cu el din 1979 și până în 1988. Bărbatul a murit în 1990. Cei doi nu au avut copii, dar Brenda Fricker și-ar fi dorit, însă a pierdut câteva sarcini de-a lungul timpului.

Într-un interviu din 2015, ea a declarat că nu știe unde este locul de veci al fostului soț și nici nu vrea să știe. Bărbatul era dependent de alcool, lucru peste care actrița nu a putut să treacă și care a provocat și divorțul lor, în ciuda faptului că erau „foarte îndrăgostiți” unul de celălalt.

Actrița a declarat: „Eu mi-am spus atunci: O să mă separ de el și o să văd dacă asta îl sperie. Dar se pare că nu s-a întâmplat așa. Am continuat să ne vedem. Eram profund îndrăgostiți unul de altul. Într-o zi, el a căzut pe scări și a murit. Ăsta a fost sfârșitul”.

Actrița a vorbit și despre lupta pe care a dus-o cu depresia. „Viața e foarte dificilă… Plângi și te gândești că nu ești bun de nimic, nu ai nicio speranță. Trece, dar e destul de greu, foarte greu”, a spus ea. „Probabil că toată viața mea, mama mi-a spus că sunt inutilă și așa mai departe, lucruri care s-au implementat în interiorul meu”.

La vârsta de 67 de ani, starul din My Left Foot a avut un incident pe cât de banal, pe atât de periculos. Ea s-a lovit la cap după ce a căzut pe scări. De atunci, a rămas cu o cicatrice pe frunte, dar ce e mai rău este că vederea i-a fost afectată: nu mai vede cu ochiul stâng, iar cel drept nu mai funcționează în parametri normali, a relatat Hollywood.com.

Actrița a făcut mărturisiri pe această temă: „Nu eram băută când s-a întâmplat, promit! Nu mai pot citi cărți acum, obișnuiam să citesc patru-cinci pe săptămână. Acum, am un Kindle pe care pot mări scrisul”, a spus ea într-un interviu oferit în show-ul TV Living The Life.

În 2014, Brenda Fricker declara: „Sunt semi-retrasă din activitate acum. Am 40 de ani în acest business, deci nu mai continui”, conform ediției irlandeze The Independent. Cu toate aceastea, tot ea mărturisea atunci că ar putea reveni pe platourile de filmare și ar putea face o excepție pentru anumiți regizori cum ar fi Virginia Gilbert, în filmul căreia, A Long Way from Home, a jucat, sau Tom Fitzgerald, care a regizat Cloudburst, în care Fricker a avut rol principal.

„Oamenii m-au întrebat după ce m-am retras dacă simt cumva că mi-am pierdut identitatea și pot să spun că niciodată în viața asta nu am simțit că mi-am pierdut identitatea și sper să nu se întâmple niciodată. Dumnezeule, s-ar putea să simt că sunt ca moartă dacă se întâmplă asta”, a mai spus actrița, conform sursei menționate mai sus. (…) Faci asta timp de 40 de ani și te simți obosit după asta. Nu era identitatea mea. Era doar un job”, a mai spus ea.

„Am avut o viață bogată în afara carierei. Am fost mereu echilibrată și am avut oameni buni în jurul meu care m-au ținut, de asemenea, în balanță, în cazul în care am avut nevoie de asta”.