Părinți de nota 10

Surpriza! Cand pica Mosii de toamna 2021?

Sărbătoarea celor care nu mai sunt printre noi este extrem de importantă și se ține de către credincioși prin rugăciune. Pentru că nu se știe unde au ajuns cei plecați dintre nmoi, se fac rugăciuni atât pentru cei care au ajuns în Rai, cât și pentru cei care au ajuns în Iad.

Sărbătoarea morților este cunoscută mai ales în sudul României sub denumirea populară de Moșii de toamnă.

30 octombrie: Sâmbăta morților – Moșii de toamnă

În această zi este bine să dăm de pomană și să spunem bogdaproste dacă primim ceva de la cineva. Totuși, în legătură cu lucrurile care pot fi oferite celorlalți există niște superstiții.

Se prepară în primul rând o colivă din grâu, peste care se împletește semnul Sfintei Cruci. În coșul cu coliva din grâu trebuie pusă și o sticlă de vin pentru a fi sfințită de către preot.

Ce nu se dă de pomană? Nu se dau de pomană obiectele celui plecat dincolo, mai ales dacă acestea au o valoare sentimentală importantă pentru familie. Nu se dau de pomană obiecte care au însemne păgâne ori care jignesc credința creștină.

Există o mulțime de tradiții și de superstiții legate de această pomenire a morților, iar una dintre ele trebuie să fie respectată încă de astăzi, din Ajun. Se spune că cei care nu respectă vineri această superstiție vor avea parte de mult ghinion și păcat.

Sâmbătă, se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi. Gospodinele merg la biserică și duc cu ele colaci, colivă, precum și lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo „adormiti”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența, potrivit CrestinOrtodox.ro.

În ziua de Moși se săvârșește Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

În spațiul românesc există 20 de zile de Moși

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”.

Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Ce trebuie să faci în Ajunul Moșilor de Toamnă

O superstiție de care trebuie să țină cont toată lumea este aceea că toate pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă din Ajun, de vineri. Este mare păcat ca să te prindă fără lucrurile deja orânduite pentru a fi duse la biserică.

De asemenea, din străbuni, se mai ține cont de o tradiție din Ajunul Moșilor de Toamnă. Astfel, se spune că în Ajun nu este bine să mergi la fântână ori să treci printr-o răscruce de drumuri izolate. Tradiția spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Se mai spune că vei avea ghinion tot anul dacă nu ții cont de acest sfat.