Părinți de nota 10

Ei sunt românii care vor ieși cu doi ani mai devreme la pensie

S-a stabilit care sunt românii ce vor ieși mai devreme la pensie. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 8 septembrie 2020 un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane ce beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare. Este vorba despre românii care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare.

Pensie anticipată. S-a stabilit din ce categorie fac parte românii care vor ieși mai devreme la pensie. Este vorba despre românii care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum și cei care au locuit pe o rază de 8 km în jurul acestora. Ei vor avea dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme.

Pe 8 septembrie 2020, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane ce beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare.

Proiectul ce vizează pensia anticipată are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 236/2010.

Sunt vizați locuitorii din zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui, precum și a emisiilor de amoniac și derivate.

Lista continuă cu poluarea cauzată de extracția şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic.

Este vorba despre următoarele localități – Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Vulcan,Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, Zlatna, precum şi localităţile din judeţul Hunedoara Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Drobeta-Turnu-Severin, Râmnicu Vâlcea și Slatina.

Proiectul de lege îi vizează și pe cei care au locuit pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localități.