Părinți de nota 10

Este oficial! Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, ANUNȚ pentru toți elevii:

Disciplina ”educație pentru viață”, care va integra și educația sexuală, va fi introdusă de anul viitor în școli. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că noua disciplină ”educație pentru viață”, anunțată de premierul Cîțu, va include, ca modul obligatoriu, educația sexuală. ”În România, ca de altfel în orice […]

Disciplina ”educație pentru viață”, care va integra și educația sexuală, va fi introdusă de anul viitor în școli. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că noua disciplină ”educație pentru viață”, anunțată de premierul Cîțu, va include, ca modul obligatoriu, educația sexuală.

”În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației

Legea Educației Naționale prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației.

Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispozițiile Legii educației naționale.

Pe această bază legislativă, Ministerul Educației își asumă promovarea unei discipline obligatorii: “Educație pentru viața”, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor:

Educație civică
Educație sanitară
Educație sexuală
Educație pentru alimentație sănătoasă
Educație pentru prim-ajutor
Educație juridică
Educație financiară
Educație rutieră
Educație civică”, spune ministrul Educației pentru Edupedu.ro.

Oficialul Guvernului mai spune că, pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module.

În urma votului din Senat pentru scoaterea educației sexuale din școli, guvernanții se repliază și vin cu alternative.

​Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat marți că va propune ca educația sexuală să nu fie o disciplină cu o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de educație pentru viață, alături de educație pentru alimentație, juridică sau financiară.

Aceasta ar urma să se studieze o oră pe săptămână, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a.

Ulterior, premierul Florin Cîțu a confirmat această măsură și a declarat că i-a cerut ministrului ca încă de anul viitor să apară în curriculă acest modul ”educație pentru viață”.

Șeful Executivului a spus că părinții au opțiunea de a cere retragerea copiilor de la ore.

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației – ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi ‘educație pentru viață’, va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copii de la acea clasă, o vor putea face.

De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. Sunt foarte supărat, pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. Soluția a venit.

Este atributul Ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce”, a declarat premierul Florin Cîțu la TVR.

Marți, plenul Senatului a respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma ”educație sexuală” cu ”educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Au fost 68 de voturi ”pentru legea în forma inițială” din 92 de senatori prezenți, înainte de votul realizat telefonic. Senatorii USR s-au abținut de la vot. Au votat ”pentru” senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR.

Întrebat dacă, din postura de senator PNL, ar fi votat altfel decât colegii lui în Senat, Cîțu a spus: ”Da, aș fi votat altfel”.

CITESTE MAI DEPARTE