Părinți de nota 10

Obiceiul de a culca copiii devreme aduce multe beneficii pentru sănătatea mintală a mamelor și dezvoltarea copiilor

Cercetătorii au confirmat de curând că ora de culcare a copiilor este deosebit de importantă atât pentru sănătatea celor mici, cât și a părinților. Un studiu realizat pe o perioadă lungă de timp, desfășurat în Australia, a descoperit faptul că micuții care se culcă mai devreme au o calitate mai bună a vieții, iar mamele lor au o sănătate mintală mai bună.

În cadrul studiului numit „Crescând în Australia”, cercetătorii au monitorizat mii de familii începând cu anul 2004. Familiile au luat parte la interviuri care le-au permis cercetătorilor să verifice starea fizică și sănătatea mintală ale membrilor, o dată la doi ani. Experții au analizat datele despre somn și stil de viață și au descoperit în cazul copiilor care se culcau devreme o calitate a vieții mai bună din punct de vedere al sănătății. De asemenea, o oră de culcare până în 20.30 a avut un impact pozitiv și asupra sănătății mintale a mamelor. Coordonatorul studiului, cercetătorul Jon Quach, susține că culcarea copiilor devreme este benefică atât pentru ei, cât și pentru părinți.

Un sondaj efectuat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a demonstrat că micuții care se culcă devreme dorm mai mult și au o calitate a somnului mai bună.

Specialiștii recomandă între 14 și 17 ore de somn pentru bebelușii sub trei luni, iar pentru cei între 4 și 11 luni recomandă 12-15 ore de somn. Copiii cu vârsta cuprinsă între unu și doi ani au nevoie de 11-14 ore de somn. Cei cu vârsta de trei până la cinci ani ar trebui să doarmă 10-13 ore, iar cei între șase și 13 ani – între 9 și 11 ore de somn. Adolescenții cu vârsta între 14 și 17 ani au nevoie de zece ore de somn, în timp ce adulții tineri (18-25 de ani) ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte.

Cercetătorii de la Fundația Națională pentru Studierea Somnului din SUA recomandă evitarea luminii albastre emise de ecrane înainte de culcare. Acest tip de lumină întârzie eliberarea melatoninei în organism, hormonul care induce somnul.

Este recomandată evitarea folosirii tabletelor, telefoanelor și computerelor cu una sau două ore înainte de culcare. De asemenea, privitul la televizor înainte de culcare nu este recomandat, dar nici plasarea televizorului în dormitor.

Informații: eva.ro

Foto simbol: evrikak.ru

Articole recente

„Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..