Părinți de nota 10

Iată 7 curiozități bizare despre bebeluși. Tu le știai?

Bebelușii rămân a fi un miracol. În acest articol vă prezentăm 7 curiozități destul de bizare despre puișorul de om pe care l-ați adus pe lume.

1. Nu știu gustul sărat

Deși se nasc cu simțuri puternice, bebelușii nu cunosc gustul sărat. Doar după vârsta de 4 luni aceștia îl pot simți. Însă chiar din primele zile de viață, bebelușii știu ce înseamnă dulce, acru și amar.

2. Plâng fără lacrimi

Bebelușii plâng destul de mult, dar n-au lacrimi pentru că nu sunt funcționale canalele lacrimale. Acestea încep a funcționa între 3 și 12 săptămâni de la naștere.

3. Bebelușii n-au rotulă

Daca i-ai face bebelușului o radiografie ai descoperi că în locul în care ar trebui să fie rotula este ceva foarte mic. Motivul: oasele și cartilajele acestuia se vor întări treptat. Cartilajelor le trebuie între 3 și 5 ani ca să se maturizeze. Lipsa rotulei are rolul ei: țesuturile moi vor absorbi șocurile atunci când bebelușul va merge de-a busilea și când vor cădea exersând mersul.

4. Au mai multe oase decât adulții

Bebelușii au 300 de oase, comparativ cu 206 cât au adulții. Unele oase vor fuziona pe măsură ce se osifică în primul an de naștere. De exemplu, oasele craniului se vor lipi până la împlinirea vârstei de 2 ani.

5. Pot avea un fel de menstruație

În perioada intrauterină, bebelușii sunt expuși la o cantitate foarte mare de hormoni feminini (estrogen). La naștere, după „deconecatarea” de mamă, nivelul de estrogen scade rapid și poate apărea la fetițe pseudomenstruația. Nu te speria dacă vei vedea câteva picături de sânge pe scutecul fetiței – se întâmplă la aproximativ un sfert dintre bebelușe în primele 7 zile de la naștere.

6. Pot avea lactație

Aceiași hormoni care duc la apariția pseudomenstruației pot cauza galactorea, un fenomen care presupune faptul că bebelușilor li se scurge lapte din sfârcuri. Fenomenul apare atât la băieți, cât și la fetițe și nu este ceva periculos. Poate persista până la aproximativ două luni. În folclorul european, laptele provenit de la bebeluși este considerat laptele vrăjitoarelor și cică are proprietăți magice.

7. Își amintesc gustul din uter

Bebelușii recunosc multe arome pe care le-au simțit în pântece, începând din a patra – a cincea lună de sarcină. Specialiștii spun ca lichidul amniotic este influențat de alimentele pe care mama le-a consumat în timpul sarcinii, iar aceste arome vor fi preferatele bebelușului după naștere.

Articole recente

„Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..