Plasticul a reprezentat si reprezinta in continuare o amenintare serioasa pentru mediul inconjurator. Explicatia consta in faptul ca acest tip de material este prezent in fiecare zi in viata noastra si utilizat aproape in toate industriile.
Conform studiilor, plasticul omoara peste 100 de milioane de animale, iar lucrurile nu par a se schimba in bine, cel putin in urmatorii 500 de ani. The Guardian, in 2017, au obtinut statistici care afirma ca in fiecare minut, la nivel global, se achizitioneaza 1 milion de sticle de plastic.
Rata de reciclare a deseurilor in Romania este de aproximativ 14%. Oare putem contribui la cresterea acestui procent? Raspunsul este DA! Invatandu-i pe cei mici sa fie responsabili, sa reduca semnificativ cantitatea deseurilor si nu in ultimul rand, sa recicleze!
Spiritul civic nu este o calitate cu care nu ne nastem, insa o putem dobandi in functie de ceea ce observam in jur. Astfel, copiii au nevoie de modele care sa ii incurajeze sa protejeze si sa respecte mediul inconjurator.
Cum ii poti invata pe cei mici sa recicleze plasticul
Prin responsabilizare
Copiii prefera sa primeasca responsabilitati pentru ca acestea ii fac sa se simta mai maturi si mai importanti. Se pot ocupa intr-o saptamana de tot ceea ce inseamna reciclare plastic (inclusiv documentare), iar in cea de-a doua saptamana de reciclare hartie. Cu siguranta va fi o activitate noua si distractiva, menita sa le dezvolte spiritul civic.
Prin puterea exemplului
Parintii reprezinta modelul fiecarui copil, iar cel mic va prelua o mare parte din comportamentele si actiunile pe care le observa in casa. Astfel, incearca sa fii si tu un parinte responsabil, sa reciclezi corect, sa folosesti o sticla de apa reutilizabila, etc. Aceste actiuni il vor incuraja pe cel mic sa adopte acelasi comportament.
Prin discutii si furnizarea unor informatii relevante
Inainte de a-l indemna pe cel mic sa recicleze, este important sa ii explici de ce este recomandat sa faca asta. Include-l in discutii pe subiectele importante, furnizeaza-i informatii relevante, specifice varstei lui si trezeste-i curiozitatea. Cateva subiecte de interes ar fi urmatoarele: Cat de mult afecteaza plasticul marea, unde ajung deseurile dupa ce au fost colectate”. Pentru a le furniza raspunsuri corecte, este esential ca si tu sa te informezi inainte. Nu este nicio problema daca inca nu cunosti toate raspunsurile.
De asemenea, copiii sunt fascinate de filmulete. Puteti viziona impreuna fie un scurt documentar, fie un video de interes, care sa abordeze acest subiect.
Acestea sunt doar cateva idei, insa poti da frau liber creativitatii si puteti invata impreuna!
Prin explicarea etapizata a reciclarii
Pentru a intelege procesul reciclarii, este important ca cel mic sa cunoasca urmatoarele informatii:
- Plasticul trebuie reciclat in pubela galbena;
- Sacosele din plastic pot fi inlocuite cu cele din panza;
- Sticlele din plastic pot fi inlocuite cu cele din sticla;
Foloseste toate informatiile de care dispui astfel incat sa ii starnesti interesul pentru a adopta doar decizii bune, benefice mediului inconjurator.
Sa il inveti pe cel mic importanta reciclarii plasticului poate fi o activitate distractive!