Părinți de nota 10

Reciclare plastic – Cum ii invatam pe cei mici sa aiba grija de mediu

Plasticul a reprezentat si reprezinta in continuare o amenintare serioasa pentru mediul inconjurator. Explicatia consta in faptul ca acest tip de material este prezent in fiecare zi in viata noastra si utilizat aproape in toate industriile.

Conform studiilor, plasticul omoara peste 100 de milioane de animale, iar lucrurile nu par a se schimba in bine, cel putin in urmatorii 500 de ani. The Guardian, in 2017, au obtinut statistici care afirma ca in fiecare minut, la nivel global, se achizitioneaza 1 milion de sticle de plastic.

Rata de reciclare a deseurilor in Romania este de aproximativ 14%. Oare putem contribui la cresterea acestui procent? Raspunsul este DA! Invatandu-i pe cei mici sa fie responsabili, sa reduca semnificativ cantitatea deseurilor si nu in ultimul rand, sa recicleze!

Spiritul civic nu este o calitate cu care nu ne nastem, insa o putem dobandi in functie de ceea ce observam in jur. Astfel, copiii au nevoie de modele care sa ii incurajeze sa protejeze si sa respecte mediul inconjurator.

Cum ii poti invata pe cei mici sa recicleze plasticul

Prin responsabilizare

Copiii prefera sa primeasca responsabilitati pentru ca  acestea ii fac sa se simta mai maturi si mai importanti.  Se pot ocupa intr-o saptamana de tot ceea ce inseamna reciclare plastic (inclusiv documentare), iar in cea de-a doua saptamana de reciclare hartie. Cu siguranta va fi o activitate noua si distractiva, menita sa le dezvolte spiritul civic.

Prin puterea exemplului

Parintii reprezinta modelul fiecarui copil, iar cel mic va prelua o mare parte din comportamentele si actiunile pe care le observa in casa. Astfel, incearca sa fii si tu un parinte responsabil, sa reciclezi corect, sa folosesti o sticla de apa reutilizabila, etc. Aceste actiuni il vor incuraja pe cel mic sa adopte acelasi comportament.

Prin discutii si furnizarea unor informatii relevante

Inainte de a-l indemna pe cel mic sa recicleze, este important sa ii explici de ce este recomandat sa faca asta. Include-l in discutii pe subiectele importante, furnizeaza-i informatii relevante, specifice varstei lui si trezeste-i curiozitatea. Cateva subiecte de interes ar fi urmatoarele: Cat de mult afecteaza plasticul marea, unde ajung deseurile dupa ce au fost colectate”. Pentru a le furniza raspunsuri corecte, este esential ca si tu sa te informezi inainte. Nu este nicio problema daca inca nu cunosti toate raspunsurile.

De asemenea, copiii sunt fascinate de filmulete. Puteti viziona impreuna fie un scurt documentar, fie un video de interes, care sa abordeze acest subiect.

Acestea sunt doar cateva idei, insa poti da frau liber creativitatii si puteti invata impreuna!

Prin explicarea etapizata a reciclarii

Pentru a intelege procesul reciclarii, este important ca cel mic sa cunoasca urmatoarele informatii:

  • Plasticul trebuie reciclat in pubela galbena;
  • Sacosele din plastic pot fi inlocuite cu cele din panza;
  • Sticlele din plastic pot fi inlocuite cu cele din sticla;

Foloseste toate informatiile de care dispui astfel incat sa ii starnesti interesul pentru a adopta doar  decizii bune, benefice mediului inconjurator.

Sa il inveti pe cel mic importanta reciclarii plasticului poate fi o activitate distractive!

Articole recente

„Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..