Părinți de nota 10

Ministrul Educației: “Rata de infectare în școli s-a înjumătățit în ultima săptămână”. Câte clase au fost închise

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că rata de infectare în rândul elevilor și al personalului din învățământ a scăzut la jumătate în ultima săptămână, la 181 de cazuri, față de cea precedentă în care au fost semnalate 376 de infectări.

„În perioada 8-15 martie, rata de infectare în școli a fost jumătate față de perioada precedentă, 1-10 martie, respectiv în total am avut 181 de infectări în perioada 8-15 martie, față de 376 de infectări în perioada anterioară, în cazul elevilor și, de asemenea, puțin peste 300 în rândul personalului din învățământ, față de 545 în perioada anterioară”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Întrebat dacă înjumătățirea cazurilor de infectare cu Sars-CoV-2 poate fi explicată prin faptul că multe școli s-au închis, ministrul a afirmat că în ultima săptămână au fost închise doar 216 clase din totalul de 136.000 în România.

„În școli, rata de infectare este mult sub media națională, școala nu te îmbolnăvește. Beneficiile educației sunt mai mari decât riscurile. Atâta vreme cât riscurile nu pot fi eliminate, trebuie gestionate”, a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că, de la redeschiderea școlilor, în țară au fost efectuate doar 5.000 de teste rapide.

„Testarea antigen rapidă în școli a mers foarte prost”, a mai declarat oficialul din Guvern.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că nu a luat în calcul repetarea anului școlar pentru elevi, deoarece aceasta este deja o opțiune prezentă la îndemâna oricui. Totodată, acesta a explicat că aceeași măsură legiferată în Berlin este controversată, deoarece există îngrijorări privind suprapopularea claselor în anul următor.

“Pe de o parte, repetarea anului este la îndemâna oricui. Nu mergi la școală, nu promovezi, nu promovezi, repeți anul. Deci nu trebuie făcut ceva special.

În opinia mea, este stranie decizia unuia dintre cele 16 landuri din Germania, Berlin, care a fost foarte controversată, care a adus critici din partea școlilor, pentru că lansând această posibilitate de repetare a anului la cerere, sunt îngrijorați cu privire la suprapopularea claselor în anul următor. Oamenii din școală sunt îngrijorați cu privire la efectele unui stop în educație.

Singurul loc din lume în care s-a luat această decizie de legiferare a opțiunii de repetare a anului a fost unul din cele 16 landuri din Germania, în Berlin.

Sunt convins că sunt în asentimentul marii majorități a părinților care nu și-ar dori această opțiune. Ce părinte își dorește pentru propriul copil să piardă un an din viață? Eu nu cred că sunt mulți. Dacă într-adevăr își doresc, au această opțiune – nu merg la școală, nu promovează, repetă anul, simplu”, a declarant oficialul din Guvern, la Digi24.

Întrebat dacă nu cumva este o problemă că elevii de fapt nu învață materia din acest an, ministrul a răspuns: “Tocmai de aceea este nevoie să înțelegem că este foarte importantă prezența fizică în cadrul orelor de recuperare, pentru a recupera ceea ce au pierdut prin predarea online”.