Părinți de nota 10

Ministrul Educației, prima reacție după apariția unui posibil focar cu noua tulpină, într-o școală din București

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-o intervenție la Digi24, după apariția unui posibil focar cu noua tulpină de SARS-COV-2 într-o școală din București, că DSP are în vedere acest caz și se așteaptă rezultatele secvențierii genomice.

„Nu știm dacă vreunul dintre angajați este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați ai școlii, celelalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide. Specialiștii din DSP, INSP și Ministerul Sănătății au în atenție această situație care este îngrijorătoare. Sunt convins că se va întâlni și grupul tehnico-științific din CNCSU, s-a luat deja decizia închiderii școlii, iar partea de secvențiere genomică, pentru a confirma dacă este vorba de noua tulpină britanică, durează câteva zile, vom avea săptămâna viitoare acest răspuns. Până atunci, DSP are în atenție cu atenție această situație care este într-adevăr îngrijorătoare, de la Școala Gimnazială nr.28 din Sectorul 2”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Acesta a precizat că se dorește în continuare redeschiderea școlilor în data de 8 februarie, însă decizia finală va fi luată pe 2 februarie, așa cum a fost anunțat.

„Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează. Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, cei îndreptățiți cu competență în domeniul sanitar fiind foarte atenți la aceste evoluții”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu exclude din nou posibilitatea ca elevii să revină în școli într-un scenariu hibrid, pe care-l numește ineficient.

Vineri, doi bucureșteni au fost confirmați ca fiind infectați cu varianta superinfecțioasă a virusului, autoritățile au făcut anchetă epidemiologică și au constatat că 9 dintre cei 10 contacți ai unuia dintre cei doi bucureșteni sunt și ei infectați. DSP așteaptă acum rezultatele secvențierii genomice pentru a confirma cu certitudine dacă e vorba despre noul virus și în cazul acestora.

Potrivit autorităților, niciuna dintre persoanele descoperite ca infectate, inclusiv cei 4 angajați ai școlii din Capitală, nu a călătorit recent în străinătate, așadar am putea vorbi despre o transmitere comunitară a noii tulpini, dacă se confirmă.