Părinți de nota 10

Ministrul Sănătății a decis! Când începe școala, de fapt. Părinți, ce părere aveți?

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că şcoala va începe în sistemul tradiţional în semestrul al doilea, dacă evoluţia epidemiei va permite acest lucru. Este o promisiune, nu o garanţie, a precizat Voiculescu, care a mai spus că vor fi luate măsuri de protecţie fără precedent.

În primul rând, va fi vaccinat personalul din învăţământ, a explicat Voiculescu. A două măsură vizează testarea persoanelor din şcoli, elevi sau cadre didactice, care au simptome sau apar în anchetele epidemiologice. De exemplu, vor fi testaţi toţi elevii dintr-o clasă în care apare un caz de îmbolnăvire cu Covid 19. „Testarea ne ajută să separăm apele, să ne protejăm”, a declarat Voiculescu în cadrul conferinţei de presă.

„Președintele a anunțat ieri că de pe 8 februarie vor fi redeschise școlile. Vor fi deschise școlile, desigur în anumite condiții de siguranță și în anumite condiții epidemiologice. Mai precis, dacă trendul rămâne acela pe care îl vedem astăzi, respectiv dacă lucrurile chiar se îmbunătățesc. Nu este o garanție, dar este o promisiune că dacă evoluția lucrurilor ne permite acest lucru, atunci e un obiectiv de a redeschide școlile.

Nu o vom face fără măsuri de precauție și printre măsurile de precauție vor fi următoarele:

vaccinarea personalului din învățământ, vaccinarea învățătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învățământ este în etapa a doua de vaccinare, etapă deschisă astăzi.

A doua măsură pe care o luăm este testarea, testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt contacți ai celor identificați pozitiv cu Covid-19. Cu alte cuvinte, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică și intră în contact cu cineva din acea școală sau lucrează în acea școală, va fi imediat testată cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, dacă un copil într-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți copii vor fi testați.

Vom avea și un ghid de bune practici pentru școli care să ne asigure că cele mai bune măsuri sunt luate încă de pe acum pentru începerea școlii pe 8 februarie și sigur toate celelalte măsuri care au fost luate până acum în școli, vor fi acum și mai strict supravegheate și încurajate de către autorități, vorbesc despre decalarea programului școlar, asigurarea distanțării, igiena mâinilor, purtarea măștilor etc., a declarat Vlad Voiculescu în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul spune că regulile vor fi implementate cu mare atenție că se vor face numeroase teste când apar suspiciuni de îmbolnăvire. De asemenea, se lucrează la un ghid de bune practici, a precizat ministrul Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat vineri, la finalul ședinței de Guvern, că școala va începe în sistemul tradițional în semestrul al doilea, dacă evoluția epidemiei va permite acest lucru, anunță Mediafax.

Vechile reguli rămân în vigoare și vor fi urmărite cu mare atenție. Este vorba despre masca de protecție, igiena și orele decalate, a precizat ministrul Sănătății.

Toate regulile vor fi cuprinse într-un ghid de bune practici.

Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie

În ce condiții sunt testați elevii
Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar Dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan a explicat, la ProTv, procedura de testare în şcoli.

Ce tip de test se va face elevilor
„Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi.” a explicat medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Testarea elevului se va face în cabinetul medical al şcolii
„Cel mai corect este ca testarea să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia. O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare. Testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al şcolilor”, a mai precizat Andreea Moldovan.

Începând de săptămîna viitoare se vor organiza comunicări online cu cadrele didactice, în vederea unei comunicări corecte.

Cum se înscriu angajaţii din învăţământ în etapa a doua de vaccinare

„Înscrierea la etapa a doua de vaccinare se va face tot prin locul de muncă, nu individual. Rugăm la răbdare, e greu de gestionat un astfel de volum de oameni. Fiecare director trebuie să înscrie angajaţii instituţiei de învăţământ pe care o conduce”, a mai declarat Andreea Moldovan la ProTv.