Părinți de nota 10

Cum va fi iarna in Romania. Specialistii avertizeaza. NU s-a mai intamplat asa ceva

Cum va fi iarna in Romania. Din pacate, in ultimii ani s-a putut observa o schimbare negativa in privinta sezonului rece, in tara noastra. Iernile clasice, cu zapada din abundenta, au devenit istorie. Nici macar in zonele montane nu mai apare asa cum se intampla in urma cu cativa ani. Acest fenomen bizar are efecte devastatoare asupra mediului.

Anul acesta, de Craciun, temperaturile au fost anormale, amintind mai degraba de Paste. Ultimele patru zile au fost, conform specialistilor, cele mai calde din luna decembrie. In unele zone din tara, termometrele au aratat 10 grade Celsius. Conform meteorologilor, temperaturile acestea sunt cu pana la 15 grade mai mari decat este normal pentru aceasta perioada.

Bogdan Antonescu, expert in fenomene meteo extreme, a anuntat la Digi24 ce ne asteapta in urmatorii ani. „A fost un an deosebit dar cred ca cel mai important in afara de fenomenele severe a fost schimbarea in bilantul carbonic la nivel global, iar asta datorita pandemiei. Exista un studiu care a fost publicat acum cateva saptamani si care asta analiza – ce s-a intamplat cu emisiile de carbon, ce am emis noi pana in 2019, ce am extras din atmosfera, si au facut si predictii pentru anul 2020.

Practic, pandemia a dus la o scadere a nivelului de carbon din atmosfera, cu aproximativ 6,7%. In oricare dintre anii anteriori o astfel de scadere ar fi fost o scadere extraordinara, un eveniment deosebit. Insa anul acesta pandemia a schimbat putin lucrurile pentru ca am avut acele perioade de lockdown, iar asta a insemnat mai putin trafic aerian, mai putin trafic rutier, am redus poluarea, am redus emisiile de carbon si in felul acesta avem cumva un semnal despre ce se va intampla in viitor”, a anuntat specialistul.

Cum va fi iarna in Romania. “Si anume, daca am reusi sa reducem in fiecare an emisiile cu 6-7%, asa cum s-a intamplat anul acesta din cauza pandemiei, anul acesta cu un sacrificiu foarte mare, atunci pana in 2030 am fi in normele impuse de Conventia de la Paris, anume sa pastram temperatura medie globala undeva la 1,5 grade Celsius.

Consecintele daca nu reusim sa facem acest lucru sunt destul de mari. Fenomenele extreme de tipul incendiilor de padure din California, valul de caldura din Siberia, numarul crescut de uragane din Atlantic, fenomene severe in Europa si, de altfel, oriunde pe glob, vor creste. Frecventa lor de aparitie si intensitatea vor creste. Valurile de caldura vor deveni mai lungi, vor dura mai mult timp, temperaturile vor fi mai ridicate”, a adaugat specialistul.

Cum va fi iarna in Romania. “Ne asteptam ca in viitor conditiile care duc la aparitia fenomenelor severe sa fie mai frecvente. Ne asteptam ca pana in 2100, in anumite scenarii climatice sa observam mai multe fenomene severe, in special in partea noastra de Europa – probabil mai multe tornade, mai multe furtuni cu grindina, mai multe furtuni cu vant intens. Daca nu am produce schimbarea in urmatorii ani, schimbarea pe care, cumva, pandemia a impus-o.

Deja avem semnale despre ce se va intampla in viitor. Vedem regiuni care sunt supuse secetei, de exemplu. Vedem fenomene ciudate in Arctica, perioada asta cu incalzire accentuata din Siberia e un eveniment clar atribuit schimbarilor climatice, sunt studii in acest sens. Este un eveniment care nu s-ar fi produs, o incalzire accentuata din ianuarie pana in iuni in Siberia nu s-ar fi produs in absenta schimbarilor climatice”, a declarat Bogdan Antonescu.

Cum va fi iarna in Romania. “Un astfel de eveniment este estimat ca se produce o data la 80.000 de ani, insa schimbarile climatice o sa duca o crestere a frecventei de aparitie. Ne asteptam ca pana in 2100 daca nu facem nimic, daca lucrurile vor continua exact ca si pana acum, atunci ne asteptam ca un astfel de eveniment sa apara o data la 130 de ani.

In continuare pare un eveniment foarte rar, desigur, dar daca ne gandim ca in regiunea respectiva avem permafrost, deci solul care ramane inghetat permanent, dar pentru ca am avut perioada de incalzire cum am avut anul acesta, deci sase luni de incalzire – solul se dezgheata, permafrostul se dezgheata, afecteaza infrastructura, dar, in plus, elibereaza metan”, a mai spus Bogdan Antonescu la Digi24.