Părinți de nota 10

4 boli care pot fi transmise bebelușului prin sărutul pe gură

Pupatul obrăjorilor sau a frunții bebelușului poate face ca orice zi să se umple de plăcere. Unii părinți sau chiar rude mai îndepărtate copilului își manifesta dragostea prin pupăturile pe guriță. Dar este important să conștientizeze riscul la care îl expun astfel pe micuț. Există 4 afecțiuni ce pot fi transmise unui bebeluș anume prin sărutările pe guriță.

Carii

Dr. Simon Pong precizează că pupatul copilului pe gură este cea mai frecventă modalitate de a transfera bacteriile Streptococcus Mutans, una dintre principalele bacterii care duce la răspândirea cariilor. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea din Connecticut School of Dentistry a arătat că mamele sunt una dintre principalele surse de infecție a acestei bacterii pentru copiii lor.

Herpes

Potrivit experților Clinicii Mayo, odată ce o persoană este infectată cu acest virus, nu există niciun tratament, iar herpesul poate apărea de-a lungul vieții, mai ales când imunitatea este scăzută. Organizația Mondială a Sănătății susține că majoritatea infecțiilor de acest tip sunt dobândite în copilărie.

Mononucleoza

Mononucleoza, cunoscută în mod obișnuit drept „boala sărutului”, este o infecție cauzată în principal de virusul Epstein-Barr (EBV). Prezintă dureri în gat și corp, febră și oboseală. Potrivit The Nemours Foundation, bebelușii și copiii mici infectați cu EBV au, în general, simptome foarte ușoare.

Gripa

La adulți, de obicei dispare într-o săptămână până la 10 zile. Cu toate acestea, OMS avertizează că o gripă simplă la copiii mici și mai mult la cei care sunt afectați de alte probleme medicale poate duce la complicații grave: de la pneumonie până la deces.

Nu uita că bebelușul, neavând un sistem imunitar complet dezvoltat, este mai vulnerabil la infecții în primele sale luni de viață.