Părinți de nota 10

Cum îți ajuți bebelușul răcit să respire mai ușor în timpul somnului

Bebelușul răcit este iritat pentru că nu înțelege ce se întâmplă, iar disconfortul nasului înfundat nu îl lasă să doarmă mai deloc și, implicit, nici pe ceilalți din familie. Deci, pentru a-i desfunda nasul bebelușului, poți folosi picături saline. Sunt cele mai bune pentru copiii cu vârste mai mici de doi ani. Astfel mucusul din năsucul lui se înmoaie și se va elimina mai ușor.

Folosește un aspirator nazal pentru a curăța mucusul înainte de a-l culca. Acesta are o duză pe care o bagi în nările copilului, un furtun și o duză pe care o bagi în gura ta și cu care aspiri. Poate ți se pare scârbos dacă nu ai încercat, dar stai liniștită, ceea ce aspiri din năsucul lui nu ajunge în gură la tine.

Filtrul duzei pentru gura va bloca mucusul si nu vei avea surprize. Aspiratorul nazal poate fi folosit fără restricții, de cate ori este nevoie. Daca nu-ți place aspiratorul nazal, poți apela la clasica pompiță, însă ai mare grijă cum o cureți după folosire.

Improvizează o saună în baie înainte de ora de culcare. Dă drumul la apa caldă pentru câteva minute, până când se face abur în încăpere, apoi stai cu copilul acolo pentru câteva minute sau fă-i băiță chiar acolo. Aburul va ajuta la înmuierea și eliminarea mucusului.

Un umidificator pus în camera copilului va îmbunătăți calitatea aerului și va preveni apariția uscăciunii căilor respiratorii ale micuțului în timpul somnului. Ai grijă să fie curățat corespunzător, pentru că dacă va elibera în aer spori de mucegai s-ar putea să facă mai mult rău decât bine.

Ridică salteaua pe care doarme astfel încât capul piciului să fie la un unghi de 30 de grade în raport cu corpul. Poți folosi o carte pe care să o pui sub saltea, un prosop sau o pernă. Această înclinație va asigura o mai bună drenare a sinusurilor și va preveni acumularea de mucus și lichid între nas și gât. De asemenea, îl poți lăsa să doarmă în scaunul de mașină sau în leagăn pentru a respira mai ușor și a se odihni mai bine. În ambele cazuri, este important să-l verifici periodic.

Îndepărtează orice sursă de mirosuri iritante. Aici se încadrează lumânările sau bețișoarele parfumate, odorizantele de cameră, dar și fumul de țigară, în caz că este un fumător în casă. Chiar dacă nu se fumează în camerele în care se afla copilul, trebuie să știi că fumul „călătorește”.

Asigură-te ca micuțul este hidratat corespunzător pentru ca mucusul să fie cât mai fluid. Dacă nu poate să sugă sau refuză biberonul, după caz, pentru că are nasul înfundat, eliberați-i năsucul înainte de a-i da lapte.

O altă metoda pentru a ajuta la decongestionarea căilor respiratorii este masajul. Masează-i ușor nasul, sprâncenele, pomeții pentru a relaxa zona sinusurilor și continuă cu linia părului și ceafa pentru a-l liniști.