Părinți de nota 10

Marcela s-a dus la muncă și a lăsat copilul cu bona. Șocant ce s-a întâmplat…

O mamă condamnată pentru moartea fetiței sale de 3 ani este dată în urmărire generală. Trimisă la închisoare pentru că nu și-a dus fiica la spital

Marcela Petrescu este singura femeie de pe lista persoanelor date în urmărire de poliţie care a fost condamnată pentru o infracţiune contra vieţii. În iunie 2015, în timp ce era în grija bonei, fetiţa ei de 3 ani a căzut pe scările unui bloc din Oradea şi, două zile mai târziu, ea a murit. Mama a fost acuzată că nu a dus copilul la spital şi a primit doi ani de închisoare. Dar femeia de 44 de ani dispăruse fără urmă cu mult înainte de a afla verdictul instanţei.

Marcela Petrescu avea 38 de ani. Terminase o facultate din cadrul Universităţii Oradea, dar era angajată, ca lucrător comercial, la un McDonalds din oraş. Soţul era plecat la muncă în Franţa, iar cei doi copii, un băieţel de 10 ani şi Sarah, fetiţa de 3 ani, rămăseseră în grija ei.

Locuiau într-un apartament dintr-un bloc ANL şi de foarte multe ori cei mici rămâneau la o vecină, Adriana Besenyei. Femeia de 37 ani era casnică şi avea şi ea două fetiţe, de 5 şi de 7 ani. Vineri, 26 iunie 2015, Sarah se afla la această vecină. Era după prânz, iar femeia se pregătea să-i scoată pe copii în parc şi le punea câteva jucării într-o pungă. Uitase să încuie uşa apartamentului, iar fetiţa ei de 5 ani şi Sarah au ieşit singure pe casa scării, nerăbdătoare să meargă la joacă. Femeia locuia la etajul I. Din casă, ea a auzit ţipetele de copil şi a ieşit imediat afară: Sarah căzuse pe scările blocului şi plângea foarte tare.

După-amiaza, când s-a întors de la serviciu, Marcela Petrescu a mers să-şi vadă copilul. Ea le-a declarat procurorilor că bona i-ar fi spus că cea mică a căzut doar pe două trepte și că nu s-a lovit rău.

Mama a văzut că fetiţa are vânătăi pe faţă şi la gingie. I-a ridicat hainele şi a observat pe spatele copilului „trei punctulețe vinete, în zona coloanei vertebrale”.

„Sarah ținea mâna dreaptă și piciorul drept moi, în jos, şi m-am gândit atunci că are vreo problemă”, a declarat Marcela Petrescu în anchetă.

Dar i-am luat mâna şi am văzut că poate să o ridice. Iar la un moment dat a mișcat şi piciorul, ceea ce mi-a creat convingerea că fata nu are nimic. La medic nu am dus-o întrucât se mișca şi nu a plâns. Declaraţia mamei din dosar: În acea seară, Marcela Petrescu a rămas în vizită la familia Besenyei patru ore, timp în care, mărturiseşte ea, nu a mai întrebat-o pe Sarah nici dacă îi este somn, nici dacă se simte rău, asta deşi fetiţa se lovise şi la cap. Mama susţine că a fost indusă în eroare de reacția copilului care „se plimba prin casă, se uita la televizor şi stătea în fund”. Dar bona a contrazis-o pe mamă şi a declarat la proces că, încă din acea seară, fetiţa nu părea deloc în regulă, „avea o poziție nefirească a corpului, stătea aplecată într-o parte. Era letargică și se plângea de dureri”.

Vineri seară, Marcela Petrescu a plecat acasă la ea, lăsându-şi fetiţa în grija vecinei. A doua zi, ea a mers la lucru între orele 14.30 și 19.30, dar nici înainte, şi nici după serviciu nu și-a vizitat fetiţa și nici nu s-a mai interesat de starea ei. „N-am vrut să deranjez familia Besenyei”, le-a declarat femeia anchetatorilor. Duminică după-amiază, starea copilului s-a înrăutăţit, dar abia după ce ea n-a mai fost conştientă, bona a sunat la 112. Echipajul de pe ambulanţă s-a îngrozit când a văzut-o pe fetiţă. „Avea leziuni la cap, torace, membre, era în stare gravă”, preciza Beres Zsolt, medic SMURD, pentru ebihoreanul.ro. Sarah a intrat în stop cardiorespirator, iar medicii nu au mai putut să o salveze. Expertiza medico-legală a stabilit că fetița suferise o fractură craniană, dar şi fracturi costale multiple, iar moartea ei a fost violentă şi s-a datorat șocului traumatic și hemoragiei interne.

Dacă fetița ar fi fost dusă la un serviciu medical imediat după accident, atunci când în mod sigur ea avea dureri mari, ar fi avut șanse reale de supraviețuire. Raportul de expertiză medico-legală: Procurorii au fost sesizaţi de medici şi au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă. Iar în septembrie 2017, cele două femei au fost trimise în judecată şi acuzate de ucidere din culpă: mama – pentru că nu a dus fetiţa la spital, iar bona – pentru că nu a supravegheat suficient copilul. Bona, trimisă la Mănăstirea Sfintei Cruci În timpul cercetărilor, Marcela Petrescu s-a apărat spunând că ea nu a ştiut cât de grave erau leziunile suferite de fetiţă.

Dar instanța a apreciat că atitudinea ulterioară a mamei, care n-a mers să vadă cum se simte copilul şi nici nu s-a mai interesat de starea lui, „evidențiază dezinteresul evident vizavi de starea victimei minore”. Mama este datoare să asigure sănătatea și ocrotirea propriului copil, astfel că, dacă ea nu își îndeplinește din culpă această obligație, iar copilul decedează, vom fi în prezența unei infracțiuni de ucidere din culpă săvârșite prin inacțiune. Sentinţa Penală 1436/2019 a Judecătoriei Oradea: La proces, bona a recunoscut parţial acuzațiile şi a spus că se simte vinovată de moartea fetiţei. Având în vedere că ea avea doi copii de crescut şi cazierul curat, dar şi pentru că prezenta „un nivel redus de percepție a realității”, instanţa a condamnat-o la 2 ani cu suspendare. În plus, femeia a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la Mănăstirea Sfintei Cruci.

În cazul Marcelei Petrescu, instanța a ţinut cont de faptul că ea avea studii superioare şi că nu s-a prezentat la niciun termen al procesului. Inculpata a fost judecată în lipsă, cu apărare asigurată din oficiu.

Citește ce s-a întâmplat cu mama pe Libertatea.ro