Părinți de nota 10

Doctorul Mihai Craiu: ați intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19? Nu faceți asta acasă!

Într-o postare publicată pe rețelele sociale, medicul Mihai Craiu ne avertizează ce să nu facem în cazul în care am intrat în contact cu o persoană infectată de COVID-19.

Acesta subliniază importanța de a vorbi cu un cadru medical specializat și de a nu lua scheme de tratament după ureche – specialitatea popoarelor balcanice.

„Despre modă, spaime și amatorisme balcanice, în fața pandemiei COVID-19, în România…

Nu este o postare despre politică, despre cine este de vină sau despre soluții miraculoase. Această primă postare, a unei serii despre medicație, se referă la dexametazonă.

In România, orice persoană ce a venit în contact cu un bolnav având COVID19, deseori netestată, aproape intotdeauna fără consult medical riguros, începe să primească mai multe medicamente care nu au ABSOLUT nici o legatură, nici cu recomandarile existente (unele mai bune, altele imperfecte sau depașite, dacă vorbim de cele românești postate pe siteuri oficiale), nici cu dovezile științifice disponibile.

Realitatea este că cea mai MARE putere de dovadă o au metaanalizele, apoi dovezile din studii randomizate, placebo-controlate și cea mai SLABĂ putere o au opiniile experților. Ale experților medicali reali, nu ale vloggerilor sau ale diverșilor artiști mediatizați nefericit…

Dexametazona NU se dă acasă unor pacienți asimptomatici sau foarte puțin bolnavi. Nu ajută și chiar agravează pneumoniile virale

Dexametazona este exceptională în formele medii și severe (spitalizate) de pneumonii cu SARS-CoV-2. Conform studiului RECOVERY ea scade mortalitatea la 28 zile cu 1/3 .

Nu este prudent să luați dexametazonă fără indicație medicală sau la o indicație greșită, în prima fază a bolii, la domiciliu!

Nici măcar nebulizată…

Despre mitul românesc al dexametazonei nebulizate, care se folosește în orice boală respiratorie a copilului, doar un comentariu – e o invenție nefericită”, și-a încheiat postarea doctorul Mihai Craiu.