Părinți de nota 10

Simptomele de urgență medicală la copii

Anumite simptome aparent ușoare, precum febra sau rigiditatea gâtului, pot ascunde afecțiuni cu un grad de severitate ridicat. Iar intervențiile în timp util sunt întotdeauna garanția unui tratament cu șanse maxime de succes.

Febra la copiii mai mari de 1 an

Atunci când copilul începe să transpire excesiv și să prezinte febra ridicată, nu este întotdeauna necesar un control medical de urgență. Febra face parte din mecanismul de apărare al organismului atunci când se confruntă cu o infecție. Astfel, acest simptom este o dovadă a faptului că sistemul imunitar funcționează. O soluție imediată poate fi administrarea de acetaminofen sau ibuprofen pentru reducerea temperaturii corporale, respectând întocmai dozele de pe prospect (sau cele indicate de medicul pediatru). Aceste medicamente reduc temporar febra, însă nu tratează infecțiile care ar fi putut să o producă. Majoritatea pediatrilor nu recomanda tratarea febrei mai mici de 38,5 grade.

Specialiștii spun că un copil mai mare de 2 ani trebuie să fie adus la medic dacă febra este mai mare de 40 de grade Celsius, dacă se simte rău în mod vizibil sau febra persistă mai mult de 4 zile consecutiv. Un copil mai mic de 2 ani trebuie să fie văzut de un specialist dacă febra nu cedează după 2 zile la rând.

Dureri de cap accentuate

Durerile de cap minore pot fi tratate acasă cu analgezice recomandate pentru copii și cu odihnă, însă cele accentuate, care persistă ore în șir (sau sunt atât de puternice, încât copilul nu își mai poate desfășura activitățile cotidiene), constituie un motiv întemeiat de vizitare a medicului pediatru. La copii, durerile de cap pot fi provocate de contractarea mușchilor scalpului. Senzațiile dureroase de natură neurologică sunt însoțite de simptome precum confuzie, vedere încețoșată sau tulburări de mers, necesitând un control medical de urgență.

O urgenta medicala este si instalarea durerilor de cap, concomitent cu febra, vărsături, stări de confuzie, eczemă sau rigiditatea gâtului. Aceste simptome pot fi cauzate de infecții sau boli grave, precum meningita. În general, durerile de cap nu ar trebui să apară la copii, motiv pentru care se impune o investigație medicală de specialitate în cel mai scurt timp.

Erupții cutanate extinse

Erupțiile cutanate apărute la nivelul membrelor superioare și inferioare la copii sunt în general inofensive. Însă atunci când se extind pe toată suprafața corpului, ele sunt o urgență medicală. Dacă atingeți erupția și nu se decolorează sub presiunea degetului, ar putea indica o afecțiune severă, precum meningita sau septicemia (mai ales dacă și febra este prezentă). Acest tip de erupție, fără decolorare la atingere, poate să apară pe chip în urma unor episoade agresive de tuse sau vărsături, situație în care este exclus un diagnostic sever. Însă pentru orice eventualitate, un consult medical rămâne necesar.

Altă erupție care se extinde și poate fi o urgență medicală este urticaria, însoțită de umflarea buzelor. Aceasta trebuie să fie tratată de urgență cu difenhidramina. Umflarea feței și a gurii impune transportarea urgentă a copilului la serviciul de primiri urgente. Dacă se instalează și dificultăți de respirație, sunați de urgență la 112. Aceste simptome sunt cauzate de șocurile anafilactice, reacții alergice cu potențial letal.

Tulburări stomacale

În cazul în care suspectați o toxiinfecție alimentară la copil, monitorizați cu atenție episoadele de vărsături și diaree, care pot conduce la deshidratare. În cazul în care simptomele sunt ușoare, medicul pediatru poate recomanda telefonic suplimentarea electroliților acasă. Însă în situația în care starea copilului pare să se înrăutățească (nu poate urina, este foarte slăbit etc.), transportați-l de urgență la spital.

Trei episoade de vărsături pe zi nu vor conduce la deshidratare, însă 8 scaune diareice în decursul a 8 ore vor produce cu siguranță această complicație care trebuie să fie monitorizată cu atenție, necesitând în unele cazuri administrarea unui tratament de urgență (perfuzii intravenoase și medicație antivomitivă).

Rigiditatea gâtului

Un gât imobil poate indica instalarea meningitei, o urgență medicală reală. Atunci când copilul nu-și poate mișca firesc corpul (în special gâtul) și refuză să privească spre stânga sau dreapta, se impune un control medical de urgență.

Rigiditatea gâtului în sine poate fi provocată de o întindere musculară, de aceea simptomul este considerat a fi grav atunci când este însoțit de sensibilitate la lumină și dureri de cap intense. Meningita se mai poate manifesta și prin vărsături sau letargie.

Un gât rigid, însoțit de febră ridicată, poate anunța și o inflamație a amigdalelor sau a ganglionilor limfatici. Sigur că, în cazul în care disconfortul resimțit de copil la nivelul gâtului a fost produs de o traumă, se impune o vizită de urgență la spital.

Tulburări de respirație

Acest simptom este specific infecțiilor gâtului sau celor pulmonare. În cazul în care copilul simte o constricție a gâtului sau respirația lui este șuierătoare, trebuie să fie văzut urgent de un specialist. Alte simptome îngrijorătoare sunt respirația accelerată și buzele cianozate (vineții).