Părinți de nota 10

Ce greșeli fac părinții atunci când tratează tusea la copii. Sfaturi de la Dr. Komarovsky

De multe ori părinții nu acordă prea mare atenție atunci când copilul tușește, crezând că această problemă va trece ușor de la sine. Adesea, părinții aleg să meargă la farmacie pentru a cumpără unele preparate antiseptice, atunci când observă că micuții tușesc, fără a mai merge la medic. De fapt, atunci când procedează așa, părinții nu conștientizează cât de mult pot dăuna sănătății copilului.

Iată câteva sfaturi spuse de cel mai cunoscut medic pediatru din spațiul CSI, doctorul Komarovski.

1. O mare parte dintre preparatele care apar la publicitate au efecte expectorante sau mucolitice. Aceasta înseamnă că principala lor funcție este creșterea secreției de mucoasă în plămâni, care de regulă ușurează tusea. Însă de foarte multe ori copiii nu au nevoie de creșterea volumului mucoase din plămâni, ca de exemplu în cazurile în care copiii au dureri de gât sau guturai. Atunci este vorba despre îmbolnăvirea căilor respiratorii superioare.

2. După consumul de medicamente expectorante, copiii adesea nu sunt în stare să tușească toată mucoasa, pe care o secretă plămânii stimulați de medicament. Și asta deoarece tusea la copii este mult mai slabă decât la maturi. Nu în zădar în multe state nu se recomandă prescrierea preparatelor mucolicitice copiilor sub 5 ani și, mai ales, sub 2 ani.

3. Pentru a trata tusea uscată la copii, este recomandat să folosiți preparate naturiste făcute acasă. De exemplu: dizolvați suc proaspăt de morcovi 1:1 cu lapte, și dați-i copilului acest amestec de 4-5 ori pe zi. Sau puteți opta pentru ceaiul din fructe de călin.

4. Părinții trebuie să cunoască faptul că stimularea secreției pulmonare este imposibilă, dacă nu se respectă câteva condiții: aerul curat și ușor răcoros în cameră (18-20°C), consumul de lichide calde.

5. Verificați constant umiditatea aerului din cameră, mai ales atunci când micuțul este bolnav. Umiditatea normal ar trebuie să fie între 40%-70%. În caz contrar aceasta ar putea agrava starea de sănătate a copilului, și s-ar putea ca dintr-o banală răceală să treacă în pneumonie.

6. Dați-i copilului să consume suficiente lichide calde atunci când acesta este răcit.

7. Tratamentul acasă cu preparate expectorante poate fi destul de periculos. Tusea este principala metodă prin care organismul curăță plămânii. Dacă opriți tusea, în plămâni se pot acumula secreții patologice, care la rândul lor pot duce la bronșită, pneumonie, dereglări în ventilarea plămânilor etc.

8. Dacă copilul consumă în exces preparate împotriva tusei, atunci acestuia i se pot afecta ficatul și rinichii.

9. Administrarea medicamentelor antitusive în cazul tusei umede este contraindicată. Plămânii în acest mod vor fi „inundați” de mucoasă.

10. Nu tusea trebuie tratată, ci boala care o provoacă. De aceea, evitați tratamentul de sine stătător!

Important! Acesta este un articol informativ și nu poate substitui sfatul medicului. În orice situație trebuie să apelați în primul rând la un medic specialist, pentru a vă spune un diagnostic corect.

Articole recente

„Aveam o căsnicie fericită. Soţul meu se comporta exemplar, era atent… Copiii noștri au terminat şcoala, s-au căsătorit, iar noi plănuiam să retrăim romantismul tinereţii. Voiam să ne facem o căsuţă la munte, unde să ne retragem la bătrâneţe. Într-o zi, acum 2 ani, în timp ce ne uitam la televizor, soţul meu a spus că vrea să stăm de vorbă. Chiar nu bănuiam că avea să-mi dea o veste atât de rea. Mi-a spus pe un ton calm că e îndrăgostit. La fel de liniştit mi-a povestit cum relaţia lui durează de ceva vreme, că fata e studentă şi că vrea să se mute împreună cu ea Noroc că stăteam confortabil în fotoliu. Nici măcar nu am avut puterea să-i cer alte explicaţii, să-i fac reproşuri sau să pun întrebări. Am reuşit doar sa bâigui printre lacrimi: «Bine, dar cu mine cum ramâne?». Chiar de a doua zi şi-a făcut bagajul şi a plecat. Mă framântam, dar nici nu puteam să acuz tânăra care i-a luat minţile. Singurul regret era că..