Părinți de nota 10

SFECLĂ cu GHIMBIR – combate TOXINELE, TUMORILE și INFLAMAȚIILE

Un mod placut de a consuma sfecla rosie in stare cruda este sub forma de suc, in combinatie cu ghimbir. Pe langa faptul ca mareste efectul terapeutic al bauturii, ghimbirul ii adauga o aroma deosebita. Sucul natural este unul din cele mai indicate forme de administrare a legumelor si fructelor, deoarece este foarte concentrat in nutrienti, care sunt rapid absorbiti de catre corp.

Suc de sfecla cu ghimbir – reteta. Ingrediente:

2 mere
1 sfecla mare
1 bucata de ghimbir de 1 deget
½ pahar de apa
Mod de preparare:

Spalati bine merele, sfecla si ghimbirul. Taiati-le bucati, fara sa le decojiti. Puneti-le in blender impreuna cu apa. Mixati pana cand obtineti o pasta fina, omogena. Acoperiti gura blenderului cu o bucata de tifon sau cu un saculet folosit la strecurarea laptelui de seminte sau nuci. Turnati pasta prin tifon intr-un bol si stoarceti bine panza pentru a extrage tot sucul. Turnati apoi sucul intr-un pahar si serviti-l imediat.

Daca vi se pare prea concentrat, il puteti dilua cu mai multa apa. De asemenea, poate fi indulcit cu miere de albine sau cu putin suc de struguri. Sucul de sfecla rosie poate fi asociat cu suc de morcov, castravete si/sau telina. Nu aruncati pulpa ramasa. Poate fi folosita in diferite preparate: chiftele, tocanite, ciorbe, supe, piure, mancare pentru copii, paine de casa etc.

Beneficiile sucului de sfecla

Sfecla rosie este bogata in acid folic, mangan si un compus numit betacianina, care razboieste cancerul. Acesta pigment este de altfel responsabil pentru culoarea rosie intensa a sfeclei. In medicina traditionala, sfecla este utilizata in anemie, oboseala, detoxifiere, cancer, boli de ficat, afectiuni oculare (datorita continutului de luteina si zeaxantina care protejeaza retina) si afectiuni renale, circulatia limfatica si probleme ale pielii.

Are proprietati antiinflamatoare, antioxidante si anticancerigene. Mai mult, sucul de sfecla are puterea de a inversa bolile cronice, datorita acidului oxalic care actioneaza ca un solvent pentru depozitele nesanatoase de calciu din corp, asociate cu dezvoltarea bolilor cronice:

artrita
boli de inima
pietre la rinichi
afectiuni ale ochilor
vene varicoase
arterioscleroza
cancer
Sucul de sfecla poate cauza reactii adverse specifice detoxifierii. Prin dizolvarea depozitelor daunatoare de calciu are loc o „descoperire” si o eliminare a metalelor grele, a substantelor chimice si toxice, si a virsurilor din corp. De aceea este bine sa se inceapa cu doze mici de suc de sfecla, circa 30 ml.